V Brně začíná festival Serial Killer, přehlídka toho nejlepšího ze seriálů střední a východní Evropy

Lampy, sochy a některé budovy v centru Brna jsou tak trochu převlečené do červené barvy. Právě začíná festival Serial Killer, který divákům přibližuje televizní tvorbu se zvláštním zaměřením na střední a východní Evropu.

Červená je barva festivalu, který se ve městě koná podruhé. Za cíl si mimo jiné klade rozšiřovat obzory českým divákům. A taky dokazovat, že i česká produkce se může vyrovnat té západní.

Program letošního ročníku

Diváci uvidí asi 40 projekcí zpravidla vždy prvních dvou dílů zbrusu nových seriálů. V hlavní soutěži se utká šest titulů. Ukrajina do boje poslala kriminální drama o ztraceném dítěti. Rusové zkouší uspět s dramatem o veteránovi z války v Afghánistánu, který se po rozpadu Sovětského svazu snaží vrátit zpět do normálního života. Chorvaté představí nový seriál o korupci v Záhřebu a Rakušané zase seriál o tom, jak ztracení jednoho dítěte ovlivní nejen chování rodiny a policie, ale také politiků a vídeňských mafiánů.

Co se týče českého zastoupení, o tom blíže mluví ředitelka festivalu Kamila Zlatušková. „Zrádci Viktora Tauše, to je exkluzivní uvedení nového seriálu, který bude mít premiéru v roce 2020. A druhým je seriál Bez vědomí, který měl svou českou premiéru v Karlových Varech, ale my jsme se rozhodli ho uvést u nás, protože do vysílání jde až 17. listopadu.“

Seriál Zrádci o českém drogovém podsvětí produkuje Česká televize. Špionážní seriál z 80. let v Československu jménem Bez vědomí natáčela česká pobočka stanice HBO.

Svou zvláštní sekci má v programu Norsko. Kamila Zlatušková to vysvětluje tím, že Norsko je podle ní skvělým případem země, které svou televizní tvorbu posouvá dál, než jiné státy. Čeští diváci znají Norsko nebo severské země obecně jako ty, kde vznikají temné kriminálky, ať už knižní, nebo audiovizuální. Skandinávie už ale od tohoto trendu upouští a vydává se jiným směrem. „Jakkoliv zpracovávají i lokální témata, tak jsou schopni oslovit globální publikum. Jeden příklad za všechny je Šťastná to země (orig. Lykkeland) o objevu ropy v Norsku,“ říká Zlatušková.

A tak v Norsku vznikají i samotné parodie na temné kriminálky, anebo seriály zaměřené převážně na teenagery, či komedie o vikinzích.

Projekční místa

Hlavní program se odehrává v Univerzitním kině Scala. Dále pak v Divadle Bolka Polívky a v kině No Art v Radnické ulici. Součástí je taky doprovodný program. Lidé díky němu třeba uvidí první romský sitcom natočený v Česku, který se strefuje do typických stereotypů. Na festivalu taky vystoupí evropské televizní špičky se svými příspěvky o tom, jak by měla vypadat televizní produkce budoucnosti. Jedním ze směrů jsou třeba čistě internetové seriály, které ostatně mají na festivalu svou vlastní sekci a vlastní soutěž.

Uvidím dva díly, a co zbytek?

Organizátoři věří, že se jim povede získat nějakého partnera, který by vytvořil něco jako speciální internetovou televizi, kde by se všechna díla představená na festivalu posléze vysílala. Pořadatelé ale připouští, že je to velmi drahé a tak doufají, že se dohodnou s některým z velkých českých distributorů.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související