V Brně se v sobotu zřítilo lešení, zranilo dva lidi, poškodilo 15 aut

25. červen 2006

V centru Brna vedle hotelu Grand na Benešově ulici se v sobotu dopoledne zřítilo třípatrové lešení o délce asi 80 metrů. Zranilo dva lidi: padesátiletý muž má lehké zranění, dvacetiletá žena středně těžké. Poškozeno bylo 15 aut.

Celá frekventovaná ulice je uzavřená, hromadná doprava jezdí po náhradních trasách. Trosky hasiči odklízeli celou sobotu a práce budou zřejmě pokračovat i v průběhu neděle. Příčina neštěstí ani vyčíslení škod zatím nejsou známy.

Na místě během dne zasahovalo sto záchranářů. Jednou z možných příčin neštěstí mohlo být špatné ukotvení lešení a jeho přetížení. Vše nyní šetří policie. "Nejdřív rána a potom začalo padat úplně všechno z vrchu dolů, tak jsem vyběhla ven a viděla jsem ty lidi, kteří pod lešením byli, jak utíkají pryč," popisuje událost jedna z kolemjdoucích. "Škodu máme tak za milion korun a havarijní pojištění nevlastníme," říká jeden z poškozených majitelů aut.

Celá oblast je nyní uzavřená a dopravní prostředky jezdí po náhradních trasách. Statik, který dorazil na místo, nařídil strhnout horní část štítové zdi opravovaného domu. Nehoda velmi zkomplikovala dopravní situaci v centru Brna, kde právě probíhá několik oprav. Kdy bude obnovena hromadná doprava na ulici zatím není jisté. "My se snažíme zavést náhradní autobusovou dopravu mimo tento úsek a tramvaje se většinou otáčí na Malinovského náměstí," doplňuje tisková mluvčí DpmB Hana Pohanová.

Brněnská Benešova ulice patří k nejrušnějším v centru města. Leží na ní totiž bývalé autobusové nádraží, mimo jiné sousedí s hlavním železničním nádražím a je také důležitou tepnou tramvajové dopravy. V květnu 2005 se stala v Uherském Hradišti podobná událost, kdy byli při pádu lešení v areálu firmy Mesit zraněni čtyři lidé.

autor: gaj
Spustit audio