V Brně se potkává poezie s technickým pokrokem, říká Ladislav Vencálek, autor publikace Brno včera, dnes a zítra?

24. říjen 2022

Původním povoláním geolog, už mnoho desítek let  ale známý především jako novinář a spisovatel. To je Ladislav Vencálek. Tím ovšem výčet jeho aktivit nekončí. Je například také autorem textů k řadě písní Jiřího Bulise. Do Apetýtu přišel představit publikaci Brno včera, dnes a zítra?

Kniha je společným dílem Ladislava Vencálka, malíře Zdeňka Bláhy a fotografa Přemysla Dížky. „Původní záměr byl, že pan Bláha nakreslí akvarely a pan Dížka ze stejných míst pořídí fotografie. Já jsem tam měl psát krátké vtipné texty. Zjistil jsem ale, že toliko estetično by tu knihu neprodalo, tak jsem se rozepsal, respektive opsal, protože řada těch textů vyšla kdysi buď v Brněnském večerníku nebo ve Svobodném slově. Tím jsem chtěl říct, že to, co jsme psali tehdy, se opakuje dodnes,“ přiblížil vznik knihy Ladislav Vencálek. 

A komu je publikace Brno včera, dnes a zítra? určená? Ladislav Vencálek o tom má jasno. „Já myslím, že je vhodná pro ty, kteří hledají něco víc než je na jedné straně jen poezie a než jsou suchá data na straně druhé. Ono se to v ní prolíná, je to každodenní život Brňanů.“

Jaká je nejoblíbenější městská čtvrť Ladislava Vencálka? Verše kterých významných brněnských autorů do publikace vybral? Co považuje za klíčové momenty pro rozvoj města? A proč má vlastně Brno rád? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související