V Brně se koná Mezinárodní strojírenský veletrh, hlavním tématem je digitalizace výroby

Druhým dnem pokračuje na brněnském výstavišti Mezinárodní strojírenský veletrh. Ten je nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední Evropě.

Po zahajovacím dni určeném zejména pro odborníky, proudí na veletrh návštěvníci z řad veřejnosti. Pavilony i prostranství před nimi zaplnily tisíce lidí a také průmyslových strojů.

Na brněnské výstaviště dorazilo přes 1 600 vystavovatelů. Téměř polovina z nich jsou zahraniční firmy. Celkově se tak veletrhu účastní společnosti ze třiceti zemí světa. Jejich hlavním společným tématem je digitalizace výroby. Tu hodlají návštěvníkům představit v expozici nazvané Digitální továrna 2.0, která se nachází v pavilonu A1. Její součástí je i naučná stezka, které má zájemcům vysvětlit, jak funguje digitalizace výroby a fenomény s ní spojené.

Masaryk se vrací na výstaviště

Za zmínku určitě stojí socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ta byla odhalena v den zahájení veletrhu. Zajímavá je tím, že její předlohu vyfrézoval robot na základě 3D skenů modelu původní sochy z roku 1928, který je uložený v Národním muzeu. Na loňském mezinárodním strojírenském veletrhu ji pak sochař dodělával. Hliněná verze pak putovala do slévárny a teď zaujal bronzový Masaryk stálé místo před rotundou pavilonu A.

Představené novinky

Tak například brněnské Vysoké učení technické předvede průzkumný dron a záchranářské roboty. Pozornost je letos věnovaná také technologii 3D tisku. Z Belgie na veletrh dorazí jedna z největších evropských tiskáren. Jednou z atrakcí pak bude robotická ruka upravená pro přepravu osob. Tu můžou návštěvníci sami vyzkoušet.

autor: Petr Uhlíř
Spustit audio