V Brně otevírají stánky na vánočních trzích, prodej jídla a pití zajistí restaurace v centru

Dárky a řemeslné výrobky si lidé můžou ode dneška koupit na vánočních trzích v Brně. Ty sice oficiálně začaly minulý pátek, ale až dnes na nich otevřou prodejní stánky. A to proto, že od dnešního rána platí nižší, konkrétně třetí stupeň protiepidemického systému. Co to znamená pro návštěvníky trhů?

Stánků je celkem 70 na čtyřech náměstích v centru, tedy na náměstí Svobody, Dominikánském, Moravském náměstí a na Zelném trhu. Je jich výrazně méně oproti loňsku, kdy jich jen na Zelném trhu bylo 120. A prodávat se v nich můžou jen řemeslné výrobky, dárky, nebo balené potraviny.

Pro jídlo a pití, třeba horký čaj, můžou lidé chodit do restaurací nebo na jejich zimní restaurační zahrádky, které jim letos výjimečně zdarma povolila radnice Brno-střed. Stánky budou v provozu celý advent až do 23. prosince včetně.

Vánoční trhy v číslech:

Zelný trh – 25 stánků

Náměstí Svobody – 20 prodejních stánků a jeden TIC BRNO infopoint a obchod s vánočními dárky

Dominikánské náměstí – 6 stánků

U Jošta – 6 stánků

Moravské náměstí – 14 stánků

Prodej alkoholických nápojů

Na veřejnosti už je dovolené pít alkohol a restaurace ho můžou prodávat, lidé tak nemusí pít třeba svařené víno jenom na zimní restaurační zahrádce, ale i jinde, třeba při procházení se ulicemi. Městská policie bude dohlížet na to, aby se lidé příliš nesrocovali a dodržovali platná opatření, tedy hlavně roušky a rozestupy.

Nicméně návštěvníci brněnských trhů můžou být trošku zmatení z toho, že i když je prodej nápojů ze stánků zakázaný, někde si je právě z dřevěného stánku koupí. To je příklad třeba Kozí ulice. Dřevěná budka tam sice stojí, nejde ovšem o stánek z vánočního trhu, ovšem o podobu zimní restaurační zahrádky a nápoje se tam tedy prodávat můžou.

Doprovodný program letošních trhů je zrušený, bude ale fungovat vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Pro něj žádná zvláštní opatření neplatí, lidé jen musí dodržovat rozestupy, nosit na kole roušky a používat dezifenkci. Kolo bude v provozu do 20 hodin, což je zároveň čas, do kdy můžou mít otevřeno i prodejní stánky. Jejich provozní doba je letos tedy o dvě hodiny zkrácená.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související