V Brně odstartoval projekt Včelaření pro vozíčkáře, zpřístupňuje aktivitu hendikepovaným

Včelí úl přizpůsobený obsluze lidmi na vozíku dnes převzalo brněnské ParaCENTRUM Fenix. Věnoval mu ho Slovinský včelařský svaz.

Slovinci jsou průkopníky ve spolupráci včelařů s paraplegiky a své know-how se rozhodli přenést i do Česka. Úl je zatím bez včel, ty tam umístí až na jaře. A časem k němu přibydou další. Umístěný je v zahradě Centra Kociánka.

Jde o pilotní projekt, který má zpřístupnit včelaření vozíčkářům. „U vozíčkářů je problém zvedání břemen, obzvlášť ne z optimální výšky a tím, že u toho včelínu jsem prvky lehčí, otočné, lépe se k nim dostanou, dá se tam upravit i výška, tak to eliminuje spoustu problémů,“ vysvětluje ředitele ParaCENTRA Fenix Michal Odstrčil.

Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové může projekt přivést k včelaření vozíčkáře, kteří k tomu zatím neměli odvahu. „Řada lidí si najde nějaký způsob, který jim bude vyhovovat (typ úlu, přístup), ale řada si třeba neví rady a právě pro ty je tenhle projekt, aby se s tím seznámili a mohli se podle toho zařídit.“

Slovinští včelaři kromě úlu věnovali tuzemským kolegům také tištěnou příručku v češtině o včelaření na vozíku. A plánují také vzájemné exkurze.

Spustit audio

Související