V Brně by mohlo vzniknout významné medicínské centrum

21. říjen 2005

Brno by se mohlo stát jedním z významných výzkumných center v oblasti medicíny. V rámci výstavby univerzitního kamupusu tam nedávno byly otevřeny integrované laboratoře biomedicínských technologií. V jednání je vznik dalšího zařízení - Mezinárodního centra klinického výzkumu. Ve spolupráci s americkou Mayo Clinic se o jeho vytvoření snaží Fakultní nemocnice U svaté Anny.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Brno by podle jeho příznivců mohlo do města přivést nejlepší vědce a také firmy, které se zabývají výrobou lékařských přístrojů a léků. Pacienti by pak měli blízko k péči na nejvyšší úrovni. Vedoucí projektu Tomáš Kára říká: "Pokud se Mezinárodní centrum klinického výzkumu bude realizovat, umožní to zapojit Českou republiku do mezinárodních projektů nezávislého lékařského výzkumu. Také však do projektů mezinárodního výzkumu a vývoje v oblasti průmyslového výzkumu se zaměřením na lékařské technologie a farmacii. Umožní to České republice získat přístup k finančním zdrojům grantových agentur USA a Evropské Unie."

Odpůrci projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno často kromě požadované vstupní investice ve výši 1,8 miliardy korun kritizují i fakt, že nové zařízení by se mělo zaměřit hlavně na kardiologii. "Takových kapacit je u nás dost," tvrdí například poradce dnes už bývalé ministryně zdravotniství Milan Šilhan. Dalším argumentem kritiků projektu je, že starý areál Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně v centru města uprostřed staré zástavby nemusí být nejvhodnějším místem pro takovou investici. " Je daleko výhodnější výzkum mít postavený v prostorách a v místech, kde je možný rozvoj. Ne uprostřed staré zástavby starého Brna," uvedl Milan Šilhan.

Podle děkana lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jana Žaloudíka jsou výtky kritiků detaily, o kterých se dá diskutovat. Rozhodující je řešit, zda se mohou vložené peníze vůbec vrátit. "Jsou nějaké náklady spojené s tou investicí, ale potom, spočítáno na celá desetiletí dopředu, se budeme k novým technologiím dostávat podstatně levněji, protože ty firmy mají velký zájem své nejnovější produkty dodávat co nejdříve."

Ministerstvo zdravotnictví se vyjádřilo v tom smyslu, že projektu nebude nijak bránit. Trvá ale na tom, aby zpracovatelé nežádali o potřebné peníze z jeho zdrojů.

Spustit audio