V Brně končí prodloužené vánoční trhy. Vyhlídkové kolo by se na jaře mohlo vrátit na Moravské náměstí

28. prosinec 2018

Šestatřicet dní letos trvaly vánoční trhy v Brně. Poprvé pokračovaly i po Štědrém dni, dneškem ale už končí. Poslední stánky zůstaly otevřené ještě na náměstí Svobody a na Dominikánském náměstí.

Pracovníci už dnes ráno začali na Dominikánském náměstí odklízet dřevěný betlém, podium je také pryč. Zájem návštěvníků byl ale i během dnešního dne stále patrný. Návštěvníci korzovali také na náměstí Svobody, kde byly stánky otevřené už jen z části – a pouze na polovině náměstí. Řada stánkařů byla nadšená, že návštěvníci chodí i po svátcích. Ale pochopitelně se těší, až si odpočinou.

Stánky začnou od zítřka mizet z centra Brna, v provozu ale zůstane ještě jedna atrakce – vyhlídkové kolo na Moravském náměstí.

Ode dneška až do neděle se můžou lidé na kole svézt do osmi hodin večer. Na silvestra pak bude atrakce zavřená a dělníci ji začnou rozebírat. Vedení radnice Brno-střed ale uvažuje o tom, že by se ruské kolo na Moravské náměstí zase vrátilo. Nejdřív však na jaře, v dubnu nebo v květnu. Podle mluvčí čtvrti Kateřiny Dobešové jsou totiž v lednu a únoru lidé unavení po Vánocích a kvůli nevlídnému počasí by byla údržba ruského kola náročná.

Zatím ale nejsou dojednané podmínky toho, od kdy a na jak dlouho by kolo bylo v provozu. A jestli by bylo možné ho tam zřídit i nastálo. Zástupci městské části totiž musí zohlednit i připravovanou rekonstrukci Moravského náměstí, a vyřešit taky budou muset smlouvu s provozovatelem kola. Ten letos zaplatil radnici jednorázově 200 tisíc korun za to, že mohl kolo postavit a dál si pak sám vybíral vstupné.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související