V Břeclavi jsou dopravní kolize častější, než kde jinde

19. květen 2007

Cyklisté jsou spolu s chodci nejohroženějšími z těch, kteří se pohybují po silnicích a jejich bezprostředním okolí. Své o tom vědí také na Břeclavsku. Díky rovinatému terénu je tam bicykl jako dopravní prostředek velmi populární. V samotné Břeclavi denně usedají na kolo při cestě za prací či do školy tisíce lidí. A proto jsou tam také dopravní kolize častější než kde jinde.

Bohužel pro statistiky dopravních nehod ale Břeclavané nepoužívají jako dopravní prostředek jenom jízdní kola, ulicemi města projíždějí také nekonečné šňůry aut. A přesto na nejfrekventovanějších silnicích tu mají motorová vozidla a cyklisté své vlastní pruhy, ke kolizím dochází. Těch, které se dostaly až do policejních záznamů, se jenom letos odehrálo už více než dvacet. Dvě z nehod skončily dokonce smrtí cyklisty.

Vina bývá na straně cyklistů i řidičů aut. Jsou to ale samozřejmě zpravidla účastníci nehod na kolech, kdo střety odnášejí nejhůře. Přestože každoročně přibývají nové a nové úseky cyklostezek, lidé se tu při usednutí na kolo necítí bezpečně.

S tím, že by ale nemuseli cyklisté dbát dopravních předpisů tolik jako řidiči za volanty, břeclavští policisté rozhodně nesouhlasí. Ba co víc, pravidelně kontrolují, zda mají majitelé své bicykly řádně vybavené a zda dodržují všechna pravidla silničního provozu. Většinou hříšníkům jen domlouvají. Největší prohřešky, zejména neosvětlená kola, ale odměňují i pokutami. Letos jich rozdal dopravní inspektorát na sedmdesát. "Zejména starší lidé, kteří na kole jezdí, neberou dodržování dopravních předpisů a značek jako směrodatné. Nejčastějším prohřeškem je osvětlení, nedodržení dopravních předpisů a v neposlední řadě je to také alkohol," doplňuje mluvčí břeclavského okresního policejního ředitelství Kamila Haraštová.

autor: hon
Spustit audio