Už v září bychom měli mít jasno, co bude na záhonech v příštím roce

16. září 2022

Září v zeleninové zahradě to je sklizeň, péče o zeleninu, která tam zůstává, úklid na záhonech, plánování příští sezóny, ale taky výsev a výsadba. Pokračuje Jan Stanzel, šéfredaktor časopisu Zahrádkář:

„V teplejších oblastech můžeme zkusit vysít ředkvičky. Budou potřebovat asi 60 dnů, chceme-li růst uspíšit, zakryjeme je bílou netkanou textilií. Musíme jim ale zajistit pravidelný přísun vláhy. Vysévá se také ozimá brukvovitá zelenina, ozimá cibulka, vysazuje ozimá sazečka. Připravujeme se na výsadbu ozimého česneku. Dnes, oproti dřívějšku, se doporučuje vysazovat ho pozdě. V listopadu až prosinci. Silnější nátury vysazují až začátkem ledna. Když nám záhon zasněží, zamrzne, počkáme na vhodné podmínky. Česnek vysazujeme pozdě proto, aby šel do studené půdy, a zabránili jsme tak různým chorobám, houbám, aby poškodily stroužky.

Musíme začít urychleně sklízet plodovou zeleninu. Záleží na tom, v jaké oblasti máme zahradu, kdy přijdou první mrazíky. Týká se to okurek, pokud nám je už choroby nezrušily, rajčat, tykví, lilků. Už zkraje září jsme zastřihli vrcholky rajčat, aby zbytečně nekvetly, stejně by nedozrály. Podobně se zaštipují vrcholky růžičkových kapust. Donutíme tak rostlinu, aby začala růžičky kulatit a zbytečně dál nerostla.

Sklízíme průběžně všechnu zeleninu, kterou máme na zahradě pro běžnou spotřebu. Ale brukvovitou zeleninu můžeme nechat na záhonech delší dobu. Pokud pěstujeme různé řepy, ředkve, pórek, také nemusíme se sklizní spěchat (kromě letního póru). Pokud ale máme na pozemku hraboše, hryzce, tuto zeleninu se snažíme sklidit, jakmile doroste do rozumné velikosti, abychom o ni nepřišli úplně. Kde ‚myšky‘ neřádí, ponecháme zmíněnou zeleninu delší dobu, staráme se o zálivku pro ni. Přeborníkem v potřebě zálivky bývá celer.

Už nyní si rozmyslíme, co na který záhon přijde v příštím roce. Podle toho hnojíme. Přemýšlíme, kam může přijit draslík, fosfor, kam kompost a kam můžeme zarýt hnůj: pod brambory, pod řepu, brukvovitou zeleninu, tykve, k rajčatům, okurkám. Hnůj nepatří pod cibuloviny, mrkev, petržel, fazole, hrách apod.“

Která zelenina může na záhonech zůstat, jak provést úklid v zeleninové zahradě, co může přijít do kompostu a co by tam přijít nemělo? To si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související