Už bez PET lahví! Některá města v Ústeckém kraji mění zavedené zvyky

16. únor 2019 11:51

Ústečtí zastupitelé budou mít k dispozici při svých zasedáních kohoutkovou vodu místo té v PET lahvích. Má to být krok k omezení vzniku odpadu a město tím chce jít příkladem občanům. Některým zastupitelům se to nelíbí.

Umělohmotných lahví se už zcela zbavili v Litoměřicích či Děčíně, jak vyplývá z informací, které zástupci měst novinářům poskytli.

S nápadem na zavedení džbánků namísto malých plastových lahví přišel v Ústí nad Labem radní Tomáš Kirbs  za ANO. „Podle mého názoru je to normální. Kohoutková voda je vhodná k pití a my jako zastupitelé bychom měli jít příkladem. Snažit se o to, abychom snižovali podíl odpadu a předcházeli jeho vzniku,“ řekl Kirbs.

S tím souhlasí i opoziční hnutí PRO! Ústí. „Určitě takový krok vítáme. Je to věc, kterou může město udělat hned. Zároveň tím plní roli následováníhodného příkladu,“ uvedl zastupitel Martin Krsek  za PRO! Ústí.

Džbánky budou mít k dispozici zastupitelé už na pondělním zasedání. I když vedle nich budou i nadále plastové lahve. „Nechceme nikoho do ničeho nutit,“ uvedl Kirb.

„Já budu určitě preferovat vodu balenou, a to z hygienických důvodů,“ řekl  zastupitel Pavel Dufek  z UFO. „V restauraci má obsluha zdravotní průkaz a je to hygienicky hlídané, tady nevím, kdo by to řešil. Ani netušíme, jaká je voda na magistrátu,“ uvedl. Není ale problém zjistit, že je z veřejného vodovodu.

PET lahev

Děčínský magistrát nepoužívá balenou vodu už několik let. „Při veškerých jednáních jsou k dispozici džbány s kohoutkovou vodou,“ řekl  mluvčí radnice Luděk Stínil. „Na chodbách je pro veřejnost k dispozici pitná voda v barelech s plastovými kelímky. Ty je možné ihned na místě třídit. Vize vedení města je zbavit se i těchto plastů úplně,“ doplnil.

Bez PET lahví se objedou také v Litoměřicích. "Na městském úřadu se jim vyhýbáme. Všichni zaměstnanci úřadu a radní i zastupitelé při svých zasedáních mají k dispozici skleněné džbány s vodou z kohoutku,“ řekla mluvčí města Eva Břeňová.

Litoměřice se v srpnu 2018 jako první město v republice připojily do kampaně ministerstva životního prostředí  Dost bylo plastu. „Igelitové tašky nahrazujeme látkovými. Na akcích města postupně zavádíme místo jednorázových kelímků vratné zálohované. Na úřadě nepoužíváme jednorázové obaly, polystyrenové boxy na obědy, pet lahve,“ vysvětlila Eva Břeňová. „Nepoužíváme samostatně balená mlíčka do kávy a snažíme se snižovat množství igelitových sáčků,“ dodala.

V Litoměřicích se podle mluvčí zvyšuje podíl tříděného odpadu. Jako motivační opatření tak proto již několik let neroste obyvatelům poplatek za ukládání komunálního odpadu.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související