Úvoz, Bratislavská, Hybešova. V Brně se za měsíc rozšíří modré zóny do čtyř dalších oblastí v centru

Přesně za měsíc ubyde v centru Brna míst, kde je možné parkovat bez placení. Silničáři nyní rozšiřují modré zóny do dalších oblastí. Ty budou určené převážně obyvatelům, kteří v nich bydlí, nebo firmám, které v nich sídlí. Musí si ale zaplatit roční parkovací oprávnění.

Nové modré zóny pokryjí celé nejbližší okolí historického centra města. Nově budou platit kolem Pellicovy ulice až k Úvozu. Pak kolem Kopečné ulice až k Hybešově a Václavské. Dál se rozšíří na Koliště až k Vlhké ulici. A nakonec k Bratislavské ulici až k hranicím čtvrtí Brno-střed a Brno-sever. Dohromady musí silničáři namalovat modré čáry v jednatřiceti ulicích. Teď aktuálně pracují u Mlýnské ulice a Dornychu. Technici musí do nových oblastí nainstalovat přes pět set dopravních značek a pětatřicet parkovacích automatů.

Lidé, kteří v těchto nových zónách chtějí zaparkovat musí dorazit na kontaktní pracoviště na ulici Zvonařka. Pomocí občanského průkazu doložit trvalé bydliště v dané oblasti. Anebo pomocí výpisu z katastru prokázat vlastnictví nemovitosti. V případě firmy je nutné dodat víc dokumentů, třeba živnostenský list.

Magistrát nedovede odhadnout, kolika lidí by se nová povinnost měla týkat. Mluvčí Poňuchálek doporučuje, aby si zájemci o roční parkovací oprávnění včas zarezervovali termín návštěvy kontaktního centra.

Pro obyvatele, tedy rezidenta, stojí roční oprávnění 200 korun na jedno auto. Každé další auto, které je napsané na toho stejného člověka, se pak násobně prodraží, cena jde do tisíců korun. Firmy mají poplatek vyšší, tam parkovací oprávnění pro jeden vůz stojí 4 000 korun. A důležité taky je, že se do systému musí hlásit taky motorkáři. Ti sice nic neplatí, ale bez nahlášení nemůžou v modrých zónách se svými motocykly parkovat.

Návštěvnická zóna B

Návštěvníci města budou v těchto zónách moct zaparkovat. Rezidentní parkování tam bude fungovat v režimu takzvané zóny B. Do ní může vjet a v ní zaparkovat kdokoliv. Návštěvníci mají první hodinu stání zadarmo, za každou další zaplatí třicet korun. Můžou si taky vyřídit předplacené oprávnění. To stojí 400 korun na týden, 1 200 korun na měsíc a 12 000 korun na rok. Regulace v zóně B platí nepřetržitě po všechny pracovní dny. O víkendech a ve svátcích je ale parkování zdarma a není nutné se registrovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související