Uvažujete o chovu hadů? Krajta královská bude dobrou volbou

1. listopad 2022

Není ani největší, ani náročná na chov a tak se i chovatelé dohadují, jak vlastně k tomu přídomku „královská“ přišla. V tomto případě je výstižnější anglický výraz „ball python“ čili míčový had, protože krajta v pocitu ohrožení neútočí, ale smotá se do kulatého klubka.

Průměrně krajta královská dorůstá do délky 120 cm, nepotřebuje příliš velké terárium, ale nemělo by chybět místo s výhřevem zhruba na 36 stupňů. Jako podestýlka je vhodná rašelina nebo kůra. Také potřebuje úkryt, v přírodě totiž krajta většinu času tráví v norách.

Samozřejmostí je čerstvá voda, ideálně v nádobě, kam si krajta může i vlézt. Pomáhá jí to při svlékání nebo se tak snaží zbavit parazitů, takže je to i signál pro pečlivého chovatele, že musí zasáhnout. Nádoba by neměla být hluboká, aby se z ní had v pohodě zase dostal ven.

Krajta královská patří mezi malé druhy krajt

Krmí se podle toho, zda chceme odchov nebo máme hada jen jako společníka. V případě, že chceme odchov, krmíme pravidelně, třeba i dvakrát týdně, pokud je had ochoten potravu přijímat. Samice si potřebuje vytvořit tukové zásoby, aby byla schopná vyživit oplozená vejce.

Mláďata krmíme pravidelně, jednou týdně, začíná se s holaty, pak se přechází na myši a nakonec třeba na potkany. Velikost potravy musí být úměrná velikosti hada. Někdy si had sám zvolí půst a nežere třeba půl roku nebo i rok – ale musí to být zdravý dospělec. Zákon zakazuje krmit živými obratlovci, a tak i zkušený chovatel Jaroslav Staněk doporučuje předzabitou stravu. Má to i další důvod – pokud si had potravu nevezme, může mu potkan způsobit i nepříjemné zranění pokousáním a léčba je pak hodně zdlouhavá. Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio