Úterní Noční linka: Minimalismus aneb když méně znamená více

10. červenec 2018

Kolik věcí potřebujeme pro život? Dokázali byste se ve svém životě vzdát některých věcí, které běžně užíváte? Dokázali byste být minimalistou?

Možná už jste o tomto původně estetickém hnutí slyšeli, minimalismus je teď hodně v módě. Dnes už se minimalistický pohled na svět rozšířil z umělecké sféry do všech možných oblastí. Stal se z něho způsob života, kterému vévodí jednoduchost, skromnost a čistota.

Minimalistický životní styl se vyznačuje zřeknutím se novodobého konzumu, kdy lidé bezmyšlenkovitě utrácí horentní sumy za zbytečnosti, které ani nepotřebují. Proto řada minimalistů nevlastní auto, dům nebo byt, drahou elektroniku nebo skříň plnou oblečení. Do práce chodí pěšky nebo jezdí na kole, bydlí v podnájmu v malé garsonce s minimem nábytku a v kufru mají pár kousků oblečení.

Minimalismus má jistě mnoho podob, ale hlavními znaky jsou: méně spotřeby, méně utrácení, méně materiálních věcí, méně práce, více energie, více peněz, více svobody, více času.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.