Ústupky v rozpočtu. Nová koalice ve Znojmě jedná o investicích

K jednacímu stolu v pátek (15. ledna) zasedla nově vzniklá koalice ve Znojmě. Zástupci ČSSD, ODS, Pro Znojmo a KDU-ČSL řešili rozpočet města. To je nyní v rozpočtovém provizoriu. Na co se zaměřilo nové vedení radnice, které bude definitivně zvoleno 18. ledna?

Jelikož je rozpočet pro město kvůli provizoriu klíčovou záležitostí, některé věci si už musely strany vyjasnit při vyjednávání koalice. ČSSD spolu s ODS totiž doplnilo KDU-ČSL a hnutí Pro Znojmo, které obzvlášť z opozičních lavic kritizovalo některé investice radnice.

Neshoda ohledně bazénu

Příkladem může být výstavba nového krytého bazénu v Louce.

Čtěte také

„Samozřejmě panoval odlišný názor. Vyřešili jsme to tak, že zadáme nezávislou studii, která nám provede porovnání nebo zhodnocení, co je lepší variantou. Jestli je to rekonstrukce stávající objektu městských lázní, nebo jestli je výhodnější z dlouhodobého hlediska, z ekonomického, urbanistického, výstavba nového krytého bazénu v Louce,” říká místostarosta – a od pondělí už zřejmě nový starosta Znojma Jakub Malačka z ČSSD.

Stavba nového bazénu má stát bezmála čtvrt miliardy korun.

Koruna Znojma

Debaty, které vyústily v petici, vyvolala plánovaná stavba kašny na Horním náměstí za šest milionů korun. Zástupci Pro Znojma ji odmítali, město pod vedením ČSSD, ODS a hnutí ANO, si ale stálo za vítězným návrhem z architektonické soutěže z roku 2019.

Jakub Malačka z ČSSD nechtěl být konkrétní, ale jedná se o kompromis z obou táborů sporu. Podle Lukáše Davida, budoucího místostarosty z hnutí Pro Znojmo, zřejmě na Horním náměstí v následujících dvou letech nová kašna nebude.

Čtěte také

„Naši koaliční partneři slíbili – protože ten bod je kontroverzní – že na Horním náměstí do konce volebního období nic nevznikne. Co nám ale bylo přislíbeno a co kladně kvitujeme, jako ti, kteří se trošičku zasazují o návrat původních prvků do městského mobiliáře a do městské památkové rezervace – že se bude rekonstruovat kašna na náměstí Mikulášském, na svém původním místě.”

Víc peněz pro nemocnici

Do dvojbloku ČSSD a ODS se spolu s hnutím Pro Znojmo připojila také KDU-ČSL.

Podle Pavla Jajtnera z KDU-ČSL, budoucího místostarosty odpovědného za sociální a zdravotní oblast, představa strany není v žádném velkém rozporu s připravovaným rozpočtem. O detailech nejen plánované stavby bazénu, revitalizaci Louckého kláštera nebo znojemského hradu budou jednat. On sám by chtěl v rozpočtu například více podpořit Nemocnici Znojmo.

„Nechci být úplně konkrétní, jak velká částka to musí být, protože to samozřejmě bude součást jednání. Další věc, na kterou bychom se zaměřili, je mobilní hospicová péče. Tam bych určitě byl pro nějaké navýšení,” říká Jajtner.

Finanční ztráty

Znojmo očekává, že kvůli koronavirové pandemii přijde až o 60 milionů korun. Loni počítala radnice s příjmy okolo 950 milionů korun. Letos budou nižší. Kvůli úsporám například město vybralo jen dva projekty z participativního rozpočtu. Vloni to bylo přitom devět projektů, předloni šestnáct. Nový rozpočet by měli zastupitelé projednávat a případně schválit 15. února na řádném zastupitelstvu.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související