Ústavní soud poprvé veřejně rozhoduje o vyrovnání státu s církvemi

29. květen 2013

Ústavní soudci dnes začnou rozhodovat o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Obrátila se na ně skupina senátorů, kteří žádají o zrušení už schváleného zákona. Vůbec poprvé bude v Brně jednání k církevním restitucím veřejné.

Soudci si vyslechnou názory odpůrců zákona, ale také zástupců vlády, kteří budou právní předpis obhajovat.

„Česká republika je poslední zemí z postsovětského bloku, která nedokázala doposud vyrovnat své vztahy s církvemi. Je to neskutečná mezinárodní ostuda,“ říká ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vláda se řídila tím, co už rozhodl Ústavní soud v roce 2007, kdy konstatoval, že Česká republika svojí liknavostí ve věci církevních restitucí porušuje ústavní pořádek,“ připomíná ministr bez portfeje a předseda vládní legislativní rady Petr Mlsna, který bude kabinet Petra Nečase v Brně zastupovat.

Soud se bude zabývat dalším návrhem na zrušení zákona o církevních restitucích, který z iniciativy Věcí veřejných podala skupina senátorů. První návrh, který poslanci Věcí veřejných společně se skupinou senátorů podali, Ústavní soud v lednu odmítl.

„Návrh byl odmítnut z toho důvodu, že jaksi neměli vůbec aktivní legitimaci, protože nesplňovali předepsaný počet poslanců a senátorů, aby vůbec mohli zákon napadat. Následně tedy byl jejich právní zástupce schopen opatřit k novému návrhu hlasy dalších senátorů,“ upřesňuje generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová považuje schválený zákon za špatný. „Samotný zákon, jak byl předložen, byl špatně. Navíc tam nebyly dodrženy určité parametry, které jsme chtěli o tom transparentním vydávání majetku,“ vysvětluje.

Návrhy na zrušení majetkového vyrovnání poslali do Brna také poslanci ČSSD a zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Tyto návrhy ale soud z formálních důvodů odmítl. Sociální demokraté a komunisté jsou přesto vedlejšími účastníky řízení a k jejich argumentům tak může soud přihlédnout.

Opozice od začátku církevní restituce kritizuje. „Jde o obrovský převod majetku, 70 až 80 procent občanů naší země je trvale proti takovémuto způsobu narovnání s církvemi,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Čtěte také

Jestli soud rozhodne o církevních restitucích už dnes, není jisté. Je pravděpodobné, že vyhlášení odročí na později.

Jednání může zkomplikovat i to, že právník navrhovatelů Karol Hrádela včera požádal o odročení jednání. Někdo mu v noci na úterý z auta ukradl potřebné dokumenty. Zatím není jasné, jak se k jeho žádosti soud postaví.

„Soudci Ústavního soudu se rozhodli, že jednání započne dnes v 9 hodin. Pokud bude žádost panem doktorem Hrádelou znovu přednesena, ostatně v mezidobí Ústavní soud včera večer obdržel další žádost o odročení od paní poslankyně Bebarové-Rujbrové, tak v ten moment se plénum zřejmě odebere k poradě a bude řešit, zda jsou důvody pro to, aby jednání bylo odročeno,“ uvažuje generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil.

Čtěte také

Pokud soud nerozhodne o odročení, bude mít jednání standardní průběh. „Soudce zpravodaj seznámí soud a účastníky řízení s dosavadním průběhem toho řízení, následně bude dán prostor účastníkům a vedlejším účastníkům k přednesení návrhu,“ vysvětluje Pospíšil.

„Poté bude otevřeno dokazování a zde je otázka, zda to dokazování skončí, anebo zda nedojde k odročení ústního jednání za účelem pokračování dokazování. Je to prostě soudní jednání, kde se může stát cokoli,“ říká generální sekretář.

K jednání pozval Ústavní soud zástupce Poslanecké sněmovny, Senátu a vlády, nepředvolal ale žádné svědky.

„Samozřejmě pokud někdo z účastníků řízení v průběhu dnešního ústního jednání navrhne výslech svědků, tak Ústavní soud bude muset opět tedy vážit, jestli jsou důvody pro to, aby navržení svědci byli vyslechnuti,“ dodává Pospíšil.

Církevní restituce
autoři: mad , gaj , pbe , Kristina Winklerová , Mirko Kašpar
Spustit audio