Úředníci nestíhají rozesílat pokuty za překročení rychlosti na D1. Mají půlroční zpoždění

20. leden 2017

Pokud jste loni v létě na modernizovaném úseku D1 překročili maximální povolenou rychlost a zatím nedostali pokutu, nejásejte. Automatický kamerový systém, který fungoval na modernizovaném úseku dálnice D1 u Brna, odhalil v období od července do října 150 000 přestupků, ovšem úředníci je nestíhají zpracovat a rozesílat pokuty. Nyní jsou u těch z července.

Mluvčí šlapanické radnice Jakub Mikšovský nevidí v půlroční prodlevě mezi přestupkem a výzvou k zaplacení pokuty problém. „V současné době na přestupcích pracují tři úředníci, a neuvažujeme, že bychom jejich počet navýšili,“ řekl Českému rozhlasu. Připouští ale, že platební morálka řidičů klesá. „Do správního řízení zatím šlo cca 15 procent výzev.“

Obdobné zkušenosti mají úředníci v nedalekých Rosicích, kteří řeší přestupky z opačného jízdního pásu dálnice D1. „Musím říct, že jsme museli vzít další dva zaměstnance, abychom co nejdříve zpracovali tu administrativní část výzev,“ říká starosta Rosic Jaroslav Světlík (KDU-ČSL).

Za rychlou jízdu v dopravním omezení vybírá radnice po tisícikoruně. Pokud řidič nezaplatí, úřad s ním zahájí správní řízení. „Když pominu neustálý dopisování a dostávání obálek s modrým červeným pruhem, tak už jenom to, že budu muset zaplatit nejméně 2500 korun na poplatcích, tak se celkem prodražuje oproti té původní tisícovce,“ dodal Světlík.

Čtěte také

Radnice očekávají, že až třetina přestupků zůstane bez pokuty. Jde hlavně o auta s cizími registračními značkami nebo vozidla záchranných složek. Dohromady i tak za čtyři měsíce měření vyberou asi 100 milionů korun. Kamerový systém úsekového měření se letos přesune do středních Čech.

„Jako první bude nejpozději od dubna úsek mezi 49 a 56 kilometrem Psáře Soutice až do října listopadu letošního roku,“ vysvětlil za Ředitelství silnic a dálnic mluvčí Jan Rýdl. Silničáři chtějí letos zprovoznit úsekové měření celkem v šesti modernizovaných úsecích dálnice D1.

autor: jel
Spustit audio