Univerzita Palackého v Olomouci volí rektora. Jediným kandidátem je Jaroslav Miller

17. říjen 2017

O znovuzvolení do čela Univerzity Palackého v Olomouci usiluje jako jediný kandidát současný rektor Jaroslav Miller. Za sebou má už veřejnou debatu. Teď bude obhajovat své vize před akademickým senátem.

„Co přesně udělal, to nevím, protože jsem nezažil předchozí rektory a nesledoval jsem to. Ale vím třeba, že jezdí na seznamovák, to mi přijde sympatické. Sympatizuju i s jeho názory,“ přemýšlí o dosavadním rektorovi student Univerzity Palackého Josef Kratochvíl. Oceňuje především to, že se školu snaží otevřít zahraniční spolupráci: „S tím souhlasím. Líbí se mi, že nejsme konzervativní, uzavřená společnost.“

Jaroslav Miller chce mít šanci dokončit, co začal. „Já jsem někde v nadsázce použil přirovnání, že Univerzita Palackého se podobá budově. Máme už hotovou hrubou stavbu, ale ještě ji musíme dovybavit a dodělat takové ty detaily,“ říká.

Síla je podle něj ve spolupráci. Jako příklad uvádí vysokou školu báňskou v Ostravě: „Abychom měli třeba společné studijní programy zaměřené na průmysl 4.0, na společenské dopady té technologické změny.“

Miller usiluje o spolupráci s britskými univerzitami

Zajímavý prostor pro olomouckou univerzitu se podle něj otevírá po brexitu. „Zahájili jsme diskuzi s několika anglickými univerzitami. Dokážu si dokonce představit, že by tady mohl vzniknout nějaký minikampus nějaké britské univerzity. Protože brexit bude samozřejmě znamenat velké komplikace jednak pro příliv studentů z Evropy do Británie a jednak pro financování britské vědy. Rezidence na půdě EU by tento problém řešila,“ uvedl Miller.

Jestli se svými vizemi Jaroslav Miller uspěje, rozhodne dnes akademický senát. „Z celkem 24 senátorů musí získat alespoň 13 hlasů. Pokud by je nezískal, postupuje sám do druhého kola. Standardně by postupovali dva nejlepší. Pokud by ani tehdy nezískal 13 hlasů, postoupil by do třetího kola, kam vždy postupuje ten nejlepší. A opět musí získat 13 hlasů,“ vysvětluje předseda akademického senátu Jiří Langer.

Pokud se dnes senátoři na novém rektorovi neshodnou, vypíšou volby nové.

autor: bam
Spustit audio