Univerzita Palackého přesouvá letní projekt Zaparkuj do svých prostor. Nedohodla se s Výstavištěm Flora

26. červen 2017

Lidé si rozbalili deky na trávě ve Smetanových sadech a v horkém podvečeru sledovali promítání filmu. Tak ještě loni vypadalo oživování olomouckých parků univerzitním projektem Zaparkuj. Letos je s kinem konec. Univerzita a Výstaviště Flora se totiž neshodly na podmínkách konání 3. ročníku.

„Chodila jsem na promítání filmů a bylo to moc fajn. Vážně jsem si to užívala. Člověk si tam mohl přinést deku, lehnout si na trávu. Všichni jsme si užívali promítání filmů. Stálo to za to a je škoda, že už to nebude,“ říká studentka Tereza ve Smetanových sadech a ukazuje na místo, kde si s přáteli loni rozložila deku a sledovali na plátně film díky Zaparkuj.

Projekt měl přivést lidi na nejrůznější místa v Olomouci, třeba do parků. Letos tam ale budou podle prorektora Petra Bilíka jen menší akce.

„Přesouváme se z valné části do prostor, které má k dispozici univerzita. Jsou to nádherné parkánové zahrady. Ty budeme v následujícím období oživovat přes léto neijntenzivněji,“ říká.

Jednání s Výstavištěm Flora, které parky spravuje, totiž podle něj ztroskotala: Ne úplně jsme cítili, že by to partnerství bylo oboustranné. Navíc se nám tam postavily jako překážka finance. Ze strany Flory se objevil nárok na pronájmy, což je trochu absurdní, protože my jsme spíše doufali, že vykonáváme službu pro Floru, než že bychom využívali pro nějaké naše cíle jejich prostory.“

Zaparkuj

Mluvčí Flory Adam Fritscher připomíná, že výstaviště je partnerem projektu a podle něj na něm nechtělo vydělávat.

„Určitě jsme nepožadovali po univerzitě žádné komerční nájemné. Jediné, co jsme od univerzity požadovali, bylo uhrazení skutečně těch reálných provozních nákladů. Šlo zejména o náklady na elektrickou energii a zajištění úklidu.“

Promítání filmů Zaparkuj se stěhuje do parkánu Konviktu. Konat se bude od července do konce září každou druhou středu v měsíci.

autor: ahe
Spustit audio