Unikátní studentský satelit poletí do vesmíru

28. září 2017

Plzeňští středoškoláci mají možnost sestrojit a poslat do vesmíru vlastní satelit. Město Plzeň a Západočeská univerzita spustily projekt s názvem Pilsen Cube II, během kterého budou studenti středních škol posílat své návrhy, co přesně by mohl satelit ve vesmíru zkoumat.

Je to vlastně kilová kostka velká 10 krát 10 krát 10 centimetrů. Takzvaný pikosatelit. Třetina jeho váhy bude vyhrazená pro pokusy, které studenti navrhnou. Může zkoumat například životnost elektrotechnických systémů nebo jejich odolnost v kosmickém prostoru.

„Může také zkoumat některé další věci, například mechanickou odolnost a podobně. Může tam být jakýkoliv nápad z oblasti elektroniky, mechaniky, biologie nebo chemie,“ popsal Jiří Masopust z Fakulty elektrotechnické.

Nejprve tedy studenti středních škol navrhnou vlastní experiment, v dalším kole sestaví jeho prototyp a ti úplně nejúspěšnější se pak budou podílet na zabudování svého experimentu do satelitu. Pokud vše půjde hladce, opustí kostka Zemi koncem příštího roku.

„My si najmeme některou z raket. Většina satelitů nelítá samotných s jednou raketou, ale v hlavici rakety je i několik desítek satelitů,“ doplnil Masopust.

Pilsen Cube II láká studenty k technickým oborům

Jedinou českou družici, která v současnosti krouží kolem planety, vynesla na oběžnou dráhu raketa z Indie spolu s dalšími 31 satelity z celého světa. Bylo to letos v červnu po dlouhých 14 letech. Studentský satelit z Plzně tedy bude druhý z České republiky, a to zřejmě na dlouhou dobu.

„V rámci České republiky teď v dohledné době nemám povědomí, že by někdo podobnou akci chystal,“ uvedl děkan Fakulty elektrotechnické Jiří Hammerbauer.

Cílem projektu Pilsen Cube II je nastartovat zájem mladých lidí o kosmické technologie a postupně z nich vychovávat specialisty v této oblasti. Opravdový satelit kdesi nad mraky by podle Luďka Šantory z městské Správy informačních technologií mohl být dostatečnou motivací.

„Je to něco hezkého, co ty děti přitáhne k technice, ke kroužkům a už jsou trochu nakopnutí a v podstatě mají nalajnovanávo, že by v životě mohli jít technickými směry,“ uzavřel Šantora.

Město podpořilo projekt částkou jeden a půl milionu korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio