Unikátní spojení cimbálové muziky a filharmonie. Nenechte si ujít koncert Harafica Symphonic

2. duben 2021

Přinášíme vám velikonoční hudební nadílku a zveme vás na koncert, který spojuje lidovou a symfonickou hudbu. Zárukou příjemného muzikantského zážitku jsou samotní protagonisté koncertu, který živě odvysíláme v neděli 4. dubna od 19 hodin. Nejen na našich rozhlasových vlnách, ale také na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Na jednom podiu se potkají členové Janáčkovy filharmonie Ostrava, cimbálové muziky Harafica z Uherského Hradiště a pěvečtí sólisté Kristýna Daňhelová a Tomáš Koláček. Vše pod taktovkou dirigenta Roberta Kružíka.

Janáčkova filharmonie Ostrava

Přesně tato muzikantská sestava se v loňském roce postavila za mikrofony a vzniklo CD Harafica Symphonic. Jedná se o projekt z autorské dílny cimbalisty a uměleckého vedoucího CM Harafica Petra Gablase. Snoubí v sobě originalitu a zvuk cimbálové muziky Harafica s velkým symfonickým orchestrem. V neděli máte jedinečnou možnost slyšet tento koncert živě.

Hudební inspirace

Petr Gablas se při tvorbě díla inspiroval lidovou poezií, když zpracoval texty a melodie ze sbírek písní Františka Sušila, Františka Bartoše a dalších významných sběratelů lidových písní z moravských a slovenských regionů.

Inspiraci rovněž našel u významných hudebních skladatelů, kteří vycházeli z lidové hudby. Například v pásmu „Janáčkování“ kombinuje Gablas některé části ze Suity pro smyčce od Leoše Janáčka s vlastními rustikálnějšími úpravami lidových písní, jež slavný skladatel sesbíral na moravsko-slovenském pomezí.

Související