Unikátní přenos spojí brněnský rozhlas s Antarktidou

26. leden 2016

Víte, jaké počasí je teď na symbolické nejjižnější výspě Moravy? Tedy: na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě, kde Masarykova univerzita provozuje polární základnu?

Ve středu po 8. hodině ráno exkluzivně zprostředkujeme svým posluchačům atmosféru na stanici.

V den 87. výročí vstupu prvního Čecha na území Antarktidy propojí radiové vlny brněnské studio rozhlasu a základnu nesoucí jméno Gregora Johanna Mendela. Na druhé straně bude připraven náčelník stanice Pavel Kapler. A ten třeba prozradí, jestli letos, kdy je česká výprava menší než v předchozích letech, netrpí šestice polárníků ponorkovou nemocí.

Dozvíte se, co letos vědci dělají, i to, jak daleko to mají k nejbližším sousedům a jestli se už letos navštívili.

Hana Ondryášová si k telefonátu symbolicky bere do studia i svého tučňáka. Při té příležitosti mu dala jméno James Ross podle ostrova, kde základna stojí

Brno je pro Českou republiku spojnicí s Antarktidou, i díky jeho vědcům se stát stal 29. plnoprávným členem skupiny států Smlouvy o Antarktidě. Zasloužili se o to i další lidé – zejména profesor Pavel Prošek, který právo postavit základnu vybudoval.

Brněnská základna začala fungovat v roce 2006. Kromě hlavní budovy ji tvoří kontejnery s technickým zázemím. Komplex využívají vědci jen v polárním létě, tedy v prvních dvou až třech měsících roku. Stál 65 milionů korun a má sloužit nejméně 30 let.

Z Antarktidy se do Česka vrátila expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Zkoumali uhynulé tuleně
Z Antarktidy se do Česka vrátila expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Zkoumali uhynulé tuleně

Čtěte také

Spustit audio