Unikátní nález. Archeologové v Brně na Cejlu objevili pozůstatky slovanského osídlení

14. říjen 2021

Archeologové objevili nedaleko centra Brna doklady slovanského osídlení i nálezy až z období mladší doby kamenné. Dosud se přitom předpokládalo, že tato místa byla osídlena až od 14. století. Důkazy o původním osídlení ve vnitrobloku mezi ulicemi Cejl a Bratislavská experti našli při průzkumu na místě, kde se bude stavět obytný dům. Mezi nálezy byla například středověká pec nebo studna.

Archeologové odhadují, že nalezené předměty pocházejí ze 7. až 8. století. Z nejstarších nálezů se na místě budoucího bytového domu podařilo zachytit nejen pozůstatky velkých kolových domů a několik pecí s jámami, ale i keramiku a kostěná šídla.

Zajímavý je také objev slovanské polozemnice, tehdejší obytné stavby. „Nálezy dokazují, že tato oblast byla velmi významná. Nacházela se na břehu řeky Svitavy a byla pro osídlení velmi příhodná,“ shrnuje archeolog Michal Bučo.

Spolupráce s developerem

Archeologové teď svou práci koordinují se stavaři, kteří na místě staví obytný dům. „Když se někde najde nějaký zásadnější nález jako tady, tak se průzkum přeruší, domluvíme se na dalším postupu, aby mohli archeologové déle zkoumat, a část zemních prací se přesune do jiné části staveniště, aby nedošlo k žádnému porušení,“ popisuje zástupce developerské firmy Pavel Zobač.

Nalezené předměty poputují do laboratoře, kde je nafotí, zpracují a uloží do depozitáře. Poté se pak dostávají do muzeí, která o ně projeví zájem. 

Spustit audio

Související