Unikátní geologický park v Mariánských Lázních představuje známé i vzácné horniny Slavkovského lesa

25. červenec 2021

Mariánské Lázně patří k vyhledávaným turistickým lokalitám na západě Čech. I přes spousty turistů tam ale najdete místa, kde se rozprostírá klid. Jedním z nich je venkovní expozice zdejšího muzea, která představuje horniny a také floru Slavkovského lesa. Nachází se na úpatí Žižkova vrchu, který je zároveň přírodní rezervací.

Geologický park v Mariánských Lázních patří k nejrozsáhlejším v České republice. Rozprostírá se na ploše velké deset hektarů. Po upravených lesních cestách jím provází naučná stezka. Na trase dlouhé půl druhého kilometru nahrazuje průvodce 26 informačních panelů.

Park byl otevřen v roce 1988 jako jediný svého druhu ve střední Evropě. Na rozdíl od geologických expozic v muzeích neprezentuje jen vzácné druhy hornin, ale především běžně se vyskytující nerosty, které jsou představovány nejen v surovém stavu, ale často i v broušené nebo leštěné formě. Díky tomu vyniká kresba a struktura, která by jinak zůstala před zraky pozorovatelů skryta.

Horniny jsou vystavené v přírodním neopracovaném stavu

Geologický park ukazuje návštěvníkům celkem 316 horninových bloků. Největší, žulový balvan váží více než 15 tun. Najdete tu také uskupení balvanů připomínající náhrobky. Díky tomu zde vznikl symbolický hřbitov padlých hrdinů z první světové války. Další lokalita zase připomíná kamenné moře.

Zelenou oázu klidu najdete jen pár set metrů od lázeňského centra Mariánských Lázní. Můžete se napojit na naučnou stezku lemovanou lavičkami, která začíná hned za budovou muzea. Ke stezce dojdete i z parkoviště u hotelu Savoy v Chopinově ulici.

Spustit audio