Unikátní fotografie a nikdy nezveřejněné informace. Miroslav Zikmund představil novou knihu

23. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Nová kniha Století Miroslava Zikmunda je souborem rozhovorů, fotografií a dokumentů. Některé z informací zatím nebyly nikdy publikovány. Vznikla na základě třiceti hodin rozhovorů.

Cestovatel Miroslav Zikmund knihu představil ve Zlíně. Sám říká, že je jeho poslední.

Století Miroslava Zikmunda je souborem rozhovorů, fotografií a dokumentů. Některé z informací zatím nebyly nikdy publikovány.

Základ knihy podle Miroslava Zikmunda vznikl už v roce 2000, kdy dělal rozhovory s redaktorem Českého rozhlasu Vladimírem Krocem. „Rozhovorů bylo natočeno třicet hodin,“ říká osmadevadesátiletý slavný cestovatel.

Představení nové knihy Miroslava Zikmunda

Proto odmítá už další žádosti o rozhovor. Říká, že už řekl všechno. „Už žádný rozhovor,“ dodává s úsměvem Miroslav Zikmund.

„Základem knihy je zhruba třicet hodin rozhovorů,“ říká jeden ze spoluautorů Petr Horký. Dodal, že je to pro ně uzavření životní etapy. Na stejnojmenném filmu pracoval tři a půl roku, na knize tři roky.

S ním se na knize podílel i Miroslav Náplava i moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc. „Je to to nejlepší, co jsme mohli dát dohromady,“ říká Miroslav Náplava.

Nová kniha Miroslava Zikmunda

Podle spoluautorů knihy práce na fenoménu Zikmund a Hanzelka nemůže být nikdy dokončena.

Kniha obsahuje množství dosud nepublikovaných informací, včetně úryvků z prvního, nikdy nevydaného cestopisu, dobové fotografie, bohatý doprovodný materiál a ilustrace Elišky Chytkové.

Miroslav Zikmund ve spolupráci s Jiřím Hanzelkou nebo samostatně to bylo více než dvacet publikací, natočili přes 700 rozhlasových reportáží z první africké cesty. V kinech lidé mohli vidět čtyři celovečerní a bezmála sto padesát krátkých filmů.

Spustit audio