Umírání a smrt dětí před nebo po narození je ve společnosti stále tabu, říká dětský lékař Jan Hálek

2. březen 2023

Blížící se narození miminka je spojeno s radostí a nadějí. Lidé očekávají, že pak bude následovat dlouhý život. Mnohdy ale v těchto chvílích přichází naopak smrt. I proto jde podle lékaře Jana Hálka o dramatické a emočně velmi těžké situace.

Narození a smrt se totiž dostávají těsně vedle sebe. A právě to, že jde o situaci spojenou s obrovským šokem, že k ní může dojít kdykoli a kdekoli – třeba v jakékoli nemocnici, pak také určuje specifičnost perinatální paliativní péče. Velký důraz je v ní kladen na komunikaci a také na to, aby základní paliativní péči uměl poskytnout každý zdravotník.

Další úrovní jsou posléze paliativní specialisté, fungovat musí ale podle Hálka obě úrovně, jinak bude systém paliativní péče kulhat. „Komunikovat s rodiči o nepříznivé diagnóze jejich dítěte se dá naučit. Co se ale naučit nedá, je respekt k druhému, kdy si plně uvědomíme, že ten druhý je jiný než my, že má v sobě mnoho věcí nastaveno odlišně.“

Slova jako umírání a smrt by se z komunikace o nepříznivé diagnóze neměla podle Hálka vynechávat a důležitá je také pravdivost. To znamená vždy v těchto situacích říkat pravdu, neomlouvat nebo nezměkčovat.

Jaká jsou specifika a aktuální výzvy perinatální paliativní péče? A jak mluvit o umírání a smrti? Ptá se redaktorka Karolina Antlová, poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související