Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně má na rok a půl zavřeno. Budovu na Husově ulici čeká rekonstrukce

Budovu Uměleckoprůmyslového muzea v Brně dnes obsadili dělníci. Ještě před plánovanou rekonstrukcí tam ale vedení Moravské galerie, která muzeum spravuje, uspořádalo rozlučkový festival. Návštěvníci mohli třeba navrhnout, co by v expozicích po opravách chtěli vidět.

Rozlučkový festival pojalo muzeum jako jeden velký večírek. „Není důvod smutnit, protože se brzy v muzeu potkáme znovu a především lépe,“ uvedl ředitel Moravské galerie Jan Press. Připravena byla výtvarná dílna, kde si děti mohly ze starých plakátů vytvořit vlastní kostým a pak ho předvést na přehlídkovém mole.

03721198.jpeg

Moravská galerie chce budovu rekonstruovat z technických i koncepčních důvodů. Opravu potřebuje klimatizace, osvětlení i technické zázemí. Zároveň se částečně změní dispozice a využití jednotlivých částí budovy. Rekonstrukce potrvá rok a půl. Předpokládané náklady na stavební práce a nové expozice budou činit 120 milionů korun.

„Přízemní prostor bude koncipován tak, že se zaměříme na to, abychom vytvořili dobré zázemí pro návštěvníky. Aby se stalo místem, kde se lidé budou potkávat a bavit. Součástí přízemí bude i prostor pro design, který ale nebude prezentován formou velkých výstav, ale spíše pop-upových akcí,“ říká Jan Press.

Obří skákadlo ve tvaru hory Říp od designéra Maxima Velčovského
autor: Hana Florianová | zdroj: ČTK
Spustit audio