Uloží se medvěd k zimnímu spánku? Těžko odhadovat, chová se nezvykle, záleží i na počasí

25. říjen 2018

Odstřelit medvěd není vůbec jednoduché, říkají myslivci.

Jednatel mysliveckého spolku ve Vsetíně Jaroslav Šarman uvedl, že není jisté, zda se medvěd na Valašsku uloží k zimnímu spánku. „Za normální okolností ano. Ale je to těžké odhadovat, medvěd se chová nezvykle. Záleží také na povětrnostních podmínkách. Když je teplo, tak medvědi uložení k zimnímu spánku odkládají,“ říkal Šarman v pořadu Co vy na to.

Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství z krajského úřadu Alana Urce je v současnosti podaná žádost na povolení výjimky odchytu odstřelem nebo odchytem. Kraj, který byl původně pro odstřel, se aktuálně přiklání k odchytu. Situace změnila poté, co záchranná stanice zvířat v Hluboké nad Vltavou potvrdila, že by se o zvíře do konce roku postarala.

Řízení na povolení stále běží a trvat bude podle Alana Urce asi dva měsíce. Řízení se účastní všechny obce v kraji, myslivci a také nevládní organizace, jde tedy o velmi zdlouhavý administrativní proces.

Jakmile se vše vyřídí, dá kraj pokyn k vytvoření odchytového týmu, tak jak to bylo v roce 2001, když se chytal Míša z Brodské.  

Míša z Brodské a putující tulák. Porovnali jsme situaci dvou valašských medvědů

Medvěd zachycený fotopastí na Velkém Javorníku

z Brodské se nebál světla a ani ohně. Ani medvěd, který putuje po Valašsku, není podle Orálka plachý, lidí se nebojí

Pokud by se ale medvěd vydal do jiného kraje nebo na území pod správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, převzaly by řízení o odchytu jiné úřady.

Podle myslivce Šarmana je i obtížně využitelné to, co ve středu říkal hejtman Jiří Čunek, tedy, že medvěda mohou v případě ohrožení odstřelit myslivci už nyní.

„Myslivec by se v takovém případě vystavil obrovskému tlaku, pro část veřejnosti jde o milé zvířátko. Mělo by to asi právní dohru. Navíc lov medvěda není v našich končinách běžná záležitost, jezdí se za ním do Rumunska nebo na Slovensko,“ uvedl Šarman.

Podle něj je lov na medvěda rizikovou záležitostí. „Myslivci s tím nemají zkušenosti, nemyslím si, že by riskovali lov bez povolení,“ dodal Šarman.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související