Ukrajinci volí svého prezidenta i na konzulátech v Praze a Brně

25. květen 2014

Nového ukrajinského prezidenta mohou volit také Ukrajinci žijící v České republice. Svůj hlas mohou vhodit do urny na ukrajinském konzulátu v Praze nebo Brně. Zájem o volby je obrovský.

Už hodinu před otevřením volební místnosti postávaly před budovou ukrajinského konzulátu v pražské Bubenči asi čtyři desítky netrpělivých lidí.

Mezi nimi například Natálie. V Česku žije už několik let, na Ukrajině má ale stále většinu svých příbuzných. Nejvíc se bojí o rodiče, se kterými si teď volá každý den.

„Říkají, že v Doněcku se lidé bojí vycházet na ulici. Teď před volbami je tam taková situace, že hlásí, že zabijí toho, kdo přijde k volbám,“ vysvětluje. Natálie se proto rozhodla volit a doufá, že se situace na Ukrajině brzy zlepší.

Věří tomu i Bohdan, další z Ukrajinců žijících v Praze. Stejně jako Natálie má i on skoro všechny příbuzné na Ukrajině. Jestli se tam brzy přestane bojovat, vrátí se prý za nimi.

„Tady mám jen trvalý pobyt, mojí zemí je Ukrajina. Určitě bude lépe a dojde ke změně,“ upozorňuje. Nejdříve si ale počká, jak dopadnou prezidentské volby. Kdo je jeho kandidát, neprozradil.

Po otevření volební místnosti se zástup Ukrajinců před konzulátem ještě rozrostl, fronta měřila asi 30 metrů. Pracovníci konzulátu si nakonec museli přinést další stůl ven a celou administrativu vyřizovat před budovou, aby se dostalo na všechny voliče.

Čtěte také

Na rozdíl od Ukrajiny ovšem probíhají volby klidně a bez jakýchkoli bezpečnostních opatření. Volební místnosti v Praze a Brně zůstanou otevřené až do 20 hodin.

Fronta voličů čekající před ukrajinskou ambasádou v Praze
autor: jbe
Spustit audio