Uherskohradišťský soudce psal pozdě rozsudky. Přijde na rok o deset procent platu

Rozhodl o tom kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Soudce Okresního soudu v Uherském Hradišti Jiří Přibyl přijde o deset procent platu během jednoho roku.

Podnět podal Přibylův nadřízený místopředseda Krajského soudu v Brně Aleš Flídr. Flídr požadoval, aby byl 45letý Přibyl zcela zbaven funkce soudce kvůli tomu, že v řadě trestních řízení vyhotovil rozsudky se zpožděním několika měsíců, výjimečně i let.

Soud v Uherském Hradišti v nesnázích. Tři soudci čelí žalobám, předsedkyně rezignovala

Nejvyšší správní soud v Brně. Ilustrační foto.

Kárným žalobám čelí tři soudci Okresního soudu v Uherském Hradišti.

Přibyl si vyžadoval svolení k prodloužení lhůty pro vyhotovení rozsudků, často opakovaně. V případě, že ho dostal, rozsudek vždy vyhotovil do této prodloužené lhůty.

Podle Přibylova obhájce Jaroslava Brože je Přibylovo pochybení "politováníhodným pochybením státní správy", která podle něj nezajišťuje předpoklady pro řádný výkon funkce soudce. Kárná žaloba podle obhájce měla zastřít příčiny průtahů. Brož uvedl, že předseda krajského soudu personálně oslabil okresní soud, což byla hlavní příčina prodlev.

Podle kárného senátu však nelze lhůty prodlužovat v takové míře. Kárná žaloba byla výsledkem prověrky provedené vedením krajského soudu na trestním úseku v Uherském Hradišti. Prověrka ukázala prodlevy ve vyhotovování rozsudků a další pochybení nejen u Přibyla.

Kárný žalobce vinil Přibyla také z toho, že pozdě ustanovil obhájce vazebně stíhanému muži. Tohoto obvinění ho však soud zprostil.

Přibyl je soudcem od roku 2002 a již v roce 2006 a znovu v roce 2008 byl za prodlevy ve vyhotovování rozsudků potrestán dočasným snížením platu. V roce 2009 vzal navrhovatel Přibylova kárného potrestání návrh zpět, v roce 2013 bylo další řízení částečně zastaveno a částečně byl kárného obvinění zproštěn.

Předsedkyně okresního soudu Hana Kurfiřtová po prověrce na soudu rezignovala a zůstala řadovou soudkyní. Kárný senát jí v prosinci udělil důtku. Kárnou žalobu na další uherskohradišťskou soudkyni Evu Šišperovou vzalo vedení krajského soudu zpět.

autor: gaj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související