Údržba sekačky a zahradního traktůrku po sekání je důležitá. Nic se ale nemá přehánět

14. červenec 2021

Přílišná hygiena škodí, říká se. Nadneseně to platí i pro údržbu sekačky nebo zahradního traktůrku během sezony. Potvrdil nám to Zdeněk Novák, vedoucí zastoupení Honda – Power Equipment, ze společnosti BS Technik cs, a.s. Kdy stačí čisti za sucha a kdy je na čase vzít ji vodou?

Sekačka i traktůrek vyžadují pouze základní údržbu, která spočívá především v čištění. Není potřeba sekačku po každém sekání mýt vodou, a už vůbec ne vapkou. Voda by se pod tlakem mohla dostat do míst, kde nemá co dělat. Bohatě stačí sekačku po každém použití mechanicky vyčistit od zbytků trávy, písku nebo bláta. Rukou v rukavici, dřevěnou nebo plastovou špachtlí, či smetáčkem. Tráva obsahuje velké procento vody a travní šťáva je velmi agresivní a může způsobit korozi.

U motorových sekaček na spalovací motor jednou nebo dvakrát za sezonu kontrolujeme hladinu oleje, zjistíme, zda není zanesený vzduchový filtr, můžeme promazat ovládací prvky. To samé platí i pro zahradní traktůrky. Pouze akumulátorové travní sekačky jsou téměř bezúdržbové, stačí je jen mechanicky čistit od trávy a ostřit nůž.

Sekací nůž musí být ostrý

Zda je nůž v sekačce či traktůrku dostatečně naostřený, to je důležité sledovat obecně, u všech strojů. V případě, že je potřeba nůž nabrousit, domácí kutil s menší dílnou to lehce zvládne sám. Nůž demontuje a pomocí ruční nebo stolní brusky naostří. Je ovšem nutné dbát na to, aby byl nůž vyvážený, v opačném případě by sekačka silně vibrovala a mohlo by dojít k jejímu vážnému poškození. Pokud si na to netroufáte a nůž je potřeba nabrousit, stačí ho vyjmout ze sekačky nebo celou sekačku přivézt do servisu, kde vám nůž na počkání nabrousí.

Neméně důležité je uskladnění sekačky na místě, které ji chrání před měnícími se povětrnostními podmínkami.

Spustit audio