Údolní rozhledna asi půjde k zemi, rozpadá se

23. červenec 2020

V Javorníku na hranicích Moravy a Slovenska pravděpodobně zboří tamní rozhlednu. Věž je známá tím, že nestojí na kopci, ale v údolí. A výhled je z ní omezený.

Důvodem pro úvahy o zbourání rozhledny ale není její poloha v údolí, která mnoho lidí zaráží. Výhled z dřevěné stavby pod Bílými Karpaty je jen velmi omezený.

Rozhledna Drahy u Javorníku.

Stavba je po zhruba deseti letech od otevření v havarijním stavu a na nákladné opravy obec nemá peníze. Dřevěná konstrukce vyrostla jako součást přeshraničního projektu Pozrime sa cez hranice z výšky a od té doby jí přes snahu místních chyběla zásadnější údržba.

Rozhledna Drahy

* Postavena v roce 2009 podle projektu slovenské architektky Márie Serdahelyové.

* Vysoká je přibližně 20 metrů, na vrchol vede 106 schodů.

* Společně s touto věží vyrostly jako součást mezinárodního projektu rozhledny v Turé Lúce a v Brestovci a Slovensku, celkem za 195 000 euro. Obec Javorník přispěla sumou 160 tisíc korun.

Nezávislý starosta Javorníku Dalibor Procházka zdůrazňuje, že chyba vznikla už na začátku. Dřevo bylo špatně ošetřené a teď se rozpadá.

"Dřevo v podstatě hnije zevnitř. Vstup je na vlastní nebezpečí. Pásky jsme ke schodům dali před třemi týdny," říká.

V horních patrech, na která nejvíce působí rozmary počasí, už některá prkna prohnila. A případný vstup je na vlastní nebezpečí turistů, oficiálně dokonce platí jeho zákaz.

Návštěvníky už ostatně ani nepřivádějí z centra Javorníku k rozhledně směrovky. Věž ale stojí poblíž silnice a je dobře přístupná i pro motoristy. Právě ty dřevěná konstrukce často svádí k výstupu.

Podlaha v nižších patrech rozhledny Drahy, kam je ještě bezpečné vstoupit.

Náklady na opravu by se podle hrubých odhadů pohybovaly mezi třemi a pěti sty tisíci korunami. Radnice zatím nezjistila cenu za bourání, zatím sbírá návrhy, co by rozhlednu mohlo nahradit. A daté zjišťuje, jestli nelze na věž a její záchranu použít nějaké dotace.

Defnitivní rozhodnutí o osudu věže podle starosty zazní na podzim.

Výhled z "údolní" rozhledny v Javorníku v Bílých Karpatech.
Spustit audio

Související