Údolí Moravské Sázavy na Lanškrounsku je plné pokladů

Krásná a čistá příroda láká výletníky do asi 10 kilometrů dlouhého Údolí Moravské Sázavy. Řeka je tam na Lanškrounsku v horním toku tak čistá, že se z ní mnozí neváhají i napít. A najdou tam i polodrahokamy, české granáty.

Podél toku Moravské Sázavy vedla v minulosti obchodní stezka, která spojovala Moravu a Východní Čechy.  Dnes jsou její údolí oblíbeným místem výletů. Vydat se tam dá pěšky, na kole, nebo na kolečkových bruslích. A jenom tímto způsobem se dá dostat k jejímu hornímu toku na Lanškrounsku. Vydat se tam dá třeba s dětmi, nechat se vést necelých šest kilometrů dlouhou naučnou stezkou a odpočinout si tam třeba na loučce s dětským hřištěm.

Z Albrechtic do Výprachtic

Naučná stezka začíná víc na sever a po proudu řeky ve Výprachticích. Často ale cestu údolím lidé začínají na jejím druhém konci v Albrechticích. Je to blíž Lanškrounu, jede tam autobus, nebo je tam možné na parkovišti nechat auto a vypravit se na cestu do mírného kopce, aby se pak lépe z kopečka šlo nebo jelo zpátky.

Malebná zákoutí podé toku Moravské Sázavy

Ať se ale vydáte kterýmkoli směrem, je dobré mít oči otevřené. Okolní příroda je kouzelná. A kromě malebných zákoutí, stromů, rostlin, na jaře například záplavy bledulí, nebo studánky s velmi chutnou vodou, je tam možné objevit i zajímavé živočichy. Například čolka horského, který z jiných míst spíše vymizel, a tady se mu naopak daří. Vidět je tam možné i užovku lovící na bahnitém břehu pulce nebo larvy vážky a v zimě prý se tam občas zatoulá i rys.

Rula i české granáty

Kromě živé přírody je v Údolí Moravské Sázavy možné obdivovat i tu neživou. Třeba skalní stěny z ruly, která se v kraji od středověku těžila. Na památku na tyto události zůstal téměř uprostřed údolí asi deset kilometrů hluboký otvor ve skále, kde si údajně horníci odkládali nářadí. Tuto dobu připomíná i rozcestí, které se nazývá U drtiče. V těch místech totiž naši předkové vytěžený kámen zpracovávali.

České granáty se dají najít v Moravské Sázavě zcela běžně

Ještě zajímavějším nerostem, který se v kraji vyskytuje, je polodrahokam pyrop, známý jako český granát. Jeho hledání ve štěrkopísku především potůčků, které do Moravské Sázavy přitékají, bude bavit všechny věkové generace. Nerost, který vypadá jako malé červené bobulky, se tam dá najít velmi snadno. Většinou ale pouze pár milimetrů velký. Při trošce trpělivosti je tam ale možné objevit granáty, které měří celý centimetr.

Magická místa Moravské Sázavy

Nachází se jen pár desítek metrů od hlavní cesty, přesto o něm jen málokdo ví. Tůňka, do které se mohou zajít návštěvníci údolí vykoupat.  To, že jde o jakési magické místo, o tom vypovídá nejen samotné kouzlo tohoto zákoutí toku Moravské Sázavy, ale i zvláštním způsobem vztyčené kameny, včetně malého Stonehenge. Lidé tam prý chodí načerpat novou energii.

Dalším místem se zvláštní kouzlem je okolí pily ve Výprachticích. Ta má zajímavou historii týkající se 2. světové války, kdy ji vlastnil pradědeček současného majitele Josef Hrabáček. Ten založil v kraji slavnou partyzánskou skupinu, kterou vedl. Organizovali útoky na strategické body nacistů, ukrývali hledané osoby a měli spojení s Londýnem. Příběh Josefa Hrabáčka samotného by vystačil na román, však o něm byl také napsán, jmenuje se Tesáno do kamene. Neuvěřitelné je třeba to, jak se dokázal před gestapem skrývat. Jeden z jeho úkrytů je možné vidět i na výprachtické pile dodnes.

Spustit audio