U Židlochovic stojí Akátová věž. Kromě výhledu do všech stran nabízí i špetku adrenalinu

6. listopad 2020

Mezi Židlochovicemi a Blučinou na jižní Moravě vyrostla před časem Akátová věž. Rozhledna, která krásně zapadá do okolní přírody, je otevřená celoročně a zdarma. Z Blučiny k ní vede asfaltová cesta, ale už v obci je zákazová značka pro motorová vozidla. Městská policie porušení zákazu často kontroluje, proto je lepší se k rozhledně vydat pěšky nebo na kole.

Konstrukci rozhledny navrhl brněnský architekt Pavel Jura. Na stavbu bylo použito akátové dřevo, které je pro tuto lokalitu typické, a ocelové spojovací prvky. Věž má kruhový půdorys o průměru 3,7 metru a po jejím vnitřním obvodu stoupá nejprve dřevěné, v posledním patře pak ocelové točité schodiště. Postupně ubývající dřevěné prvky odkrývají s rostoucí výškou kruhový výhled do okolí.

Nezastřešená vyhlídková plošina se nachází ve výšce 14,5 metru a k jejímu dosažení je třeba zdolat 76 schodů. Zajímavou vlastností rozhledny je, že se konstrukce při silnějších poryvech větru mírně vychyluje do stran. Ocelové prvky zároveň vydávají nevšední zvonivou kulisu. Slabší povahy by tak možná měly zvolit pro návštěvu věže spíše méně větrné počasí.

Na stavbu bylo použito akátové dřevo, které je pro tuto lokalitu typické

Kopec Výhon, na které rozhledna stojí, není příliš vysoký, nachází se v nadmořské výšce 355 metrů. V jeho okolí se rozprostírají nížiny a navíc kolem rozhledny nejsou žádné vysoké stromy, jen pole. Díky těmto podmínkám je z jejího vrcholu výhled do všech směrů a větších vzdáleností. V dohledu je na sever Brno, na jih Pálava, východním směrem Ždánický les a na západní straně Bobravská vrchovina. Jako každá správná rozhledna je i Akátová věž opatřena vkusně zakomponovanými směrovkami s popisy toho, co je z ní vidět.

Autoři projektu mysleli i na ty, které výlet malinko unaví. Vedle rozhledny tak nechybí zastřešené posezení, k dispozici je odpadkový koš a také informační tabule nejen o vzniku rozhledny, ale i o lokalitě samotné. Protože místo je poměrně větrné a na podzim už sklizené rozlehlé lány polí nabízí dostatek místa, můžete spojit výlet k Akátové věži třeba i s pouštěním draka.

Spustit audio