U výchovy dětí bychom se měli řídit selským rozumem, pro pocit bezpečí jsou důležitá pravidla a řád

17. leden 2023

Máte doma školáka? Pokud ano, možná si i vy občas kladete otázku, jestli ho vychováváte správně. Jak nepodlehnout radám ze sociálních sítí a co děti pro pocit bezpečí nejvíc potřebují, i o tom si v úterním Dobrém dopoledni Hela Dvořáková povídala s výkonnou ředitelkou studijních center BASIC pro Českou republiku Zdeňkou Masopustovou a ředitelkou studijních center v Jihlavě a Pelhřimově Veronikou Šmejkalovou.

Nejdůležitější ve výchově je jít dětem dobrým příkladem," myslí si ředitelka studijních center BASIC pro Českou republiku Zdeňka Masopustová. „Je potřeba ukazovat jim, jak funguje rodina, jaká by měla být správná komunikace,“ pokračuje v rozhovoru s Helou Dvořákovou.

Základem je podle správná komunikace. Ta v rodině často sklouzne do modelu, kdy rodič přikazuje a nařizuje. Důležitější jsou ale jasná pravidla a hranice. „Ale móda dnešní výchovy je, že je hodně volná. Rodiče neurčí pravidla. Ale děti potřebují pravidla, potřebují řád, protože ty přinášejí dětem jistotu,“ zamýšlí se Zdeňka Masopustová.

Výchova se podle ní dá přirovnat k provozu na silnici. „Když jedeme po silnici, tak máme pravidla. Víme, kdy můžeme jet, kdy nemůžeme.“ Kdyby pravidla neexistovala, byl by to zmatek a člověk by se cítil nejistý. Stejně nejistě bychom se cítili, kdyby pravidla platila jeden týden a druhý byla zase jiná, taky bychom nevěděli, jak se na silnici chovat. A to samé podle Zdeňky Masopustové nastává i v rodině bez stanovených pravidel. Zároveň by se podle ní pravidly měly řídit nejenom děti, ale i dospělí.

Výchovné rady na internetu bychom měli brát s nadhledem a používat selský rozum. „Je správné, že se chce člověk vzdělávat, hledat nadhled,“ doplnila rozhovor ředitelka studijních center BASIC v Jihlavě a Pelhřimově Veronika Šmejkalová. Je potřeba se podívat na výsledky konkrétního člověka. Když budu radit o manželství a budu třikrát rozvedená, tak je jasné, že mi to doma moc nefunguje,“ dodala příklad, jak poznat zkušeného rádce.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiložené nahrávce.

Spustit audio

Související