U Moravy v Uherském Hradišti sedí dřevěný Jan Antonín Baťa. Podívejte se

Jan Antonín Baťa má v Uherském Hradišti druhou sochu.

V části Rybárny je kamenná podobizna k vidění tři roky. A teď lidé mohou vidět dřevěnou sochu, kde Baťa sedí na lavičce. Baťa se v Uherském Hradišti narodil.

Dílo vytvořil řezbář Tomáš Měsíček u příležitosti osmdesátého výročí vzniku Baťova kanálu, kterým 3. prosince roku 1938 proplula z Otrokovic do Rohatce vůbec první loď. Jan Antonín Baťa výstavbu vodní dopravní cesty čtyři roky před tím nařídil.

Jako materiál pro lavičku se sochou využil Měsíček dubové dřevo. Pracoval především s motorovou pilou a dlátem. "Vznikalo to podle dobových fotografií, které jsem si samozřejmě opatřil zhruba z toho období, kdy byl Jan Antonín Baťa nejproduktivnější. Takže v tom lehce starším věku. Pracoval jsem na tom přibližně dva měsíce s nějakými přestávkami," řekl Měsíček.

Dřevěná socha Jana Antonína Bati

Lavička tak doplní šestici dřevěných soch umístěných podél Baťova kanálu, které vznikly už před šesti lety v dílnách řezbářů z okolí Strážnice pro podporu tradiční řezbářské aktivity regionu.

Podle generálního ředitele státního podniku Václava Garguláka není umístění díla u sídliště Stará Tenice náhodné. "Hledali jsme místo, kde je to bezpečné a kde je nízké riziko vandalismu. Toho se nejvíce obáváme. Spousta lidí tu chodí přes den na procházky, je to tady opravdu navštěvované. Snad se i Baťův příběh bude dále šířit," uvedl Gargulák.

Dřevěná socha Jana Antonína Bati
autor: pes

Související