U jihomoravských silnic dál zůstává nejméně dvě stě padesát nelegálních billboardů. Zmizet měly v září 2017

U silnic první třídy v Jihomoravském kraji zůstává asi 250 nelegálních billboardů. Odhaduje to krajský úřad. Reklamní zařízení, která stojí v ochranném pásmu dálnic a silnic, měla podle zákona zmizet už v září 2017. 

Na začátku loňska jich podle odhadu úřadu bylo u silnic první třídy asi 350. Do konce roku 2018 jich podle úředníků zmizelo 94. Krajský úřad se rušením nelegálních reklam zabývá dlouhodobě. V roce 2014 jich nechal odstranit 51, v roce 2016 to bylo 238 billboardů a v roce 2017, tedy v roce kdy začala platit novela silničního zákona, jich bylo zrušených 168.

Billboardy u dálnic končí. České vlajky na nich jsou protestem

Billboardy u dálnice D1

Poslední čtyři dny mají majitelé billboardů na to, aby odstranili reklamní poutače z okolí dálnic a silnic prvních tříd. Od září tam nesmí být a silničáři je začnou podle nového zákona likvidovat. Budou mít hodně práce.

Podle ministerstva dopravy zůstává v České republice víc než tisícovka nelegálních nosičů. Nejvíc, tedy několik stovek, jich podle předpokladů stojí kolem dálnic. Za nelegální billboardy považuje zákon o pozemních komunikacích ty, které stojí v takzvaném ochranném pásmu silnic. Tedy do 250 metrů od dálnic a do 50 metrů od silnic první třídy. Odstraňování reklamních nosičů je mnohdy zdlouhavé i proto, že se jejich majitelé proti rozhodnutí úřadů odvolávají. Jihomoravský krajský úřad se proto stal terčem asi dvou desítek žalob a většina sporů stále leží na soudech.

Zrušení zákazu billboardů se domáhala část senátorů u Ústavního soudu. Návrh senátorů soud zamítl. Senátoři namítali, že zákaz zasáhl do práva na podnikání a byl v rozporu s mezinárodní ochranou investic. To ale Ústavní soud nepotvrdil a upozornil na to, že regulace je ve veřejném zájmu o bezpečný provoz. Odstraňování billboardů tedy bude pokračovat dál.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio