U domova seniorů v Radkově Lhotě je nepřehledná křižovatka a žádný přechod. Kraj chystá nápravu

3. prosinec 2017

Upravit nebezpečnou křižovatku u domova důchodců v Radkově Lhotě na Přerovsku požaduje vedení zařízení. Je prý nepřehledná a často se tam stávají nehody. Navíc tam chybí přechod pro chodce. Olomoucké hejtmanství slibuje nápravu.

Na Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov a Bystřici pod Hostýnem, tyto čtyři směry se kříží přímo u areálu domova pro seniory v Radkově Lhotě. Provoz tu není nijak velký, o to rychleji ale auta křižovatkou projíždějí. „Když se tam sejdou dvě tři auta, tak je to mazec,“ říká Hana Laušmanová, sociální pracovnice z domova pro seniory. Denně dojíždí autobusem z Přerova. Přejít křižovatku od zastávky prý bývá často velmi nebezpečné. „Já nejsem řidič, takže tomu moc nerozumím, ale jezdí tady opravdu rychle,“ dodává.

Místo je navíc podle ředitele domova Emila Skácela v kopci, a proto nepřehledné. Policie tu prý řešila už několik nehod. Proto Skácel žádá olomoucké hejtmanství o nápravu. „Bylo by vhodné, aby se tam vybudoval přechod pro chodce, protože ta křižovatka je poměrně rušná, je nepřehledná. Naši klienti i jejich příbuzní sem dojíždějí autobusem a přecházejí tuto komunikaci, kde není žádný přechod vyznačený,“ uvedl ředitel domova důchodců.

František Pěruška z odboru dopravy krajského úřadu tvrdí, že podobných míst je v regionu hned několik. Na jejich úpravu už mají připravené peníze. „Nejjednodušší řešení je úprava vodorovného a svislého dopravního značení v tomto prostoru tak, aby byli řidiči informování, po které komunikaci přijíždějí, zda jsou na hlavní nebo vedlejší silnici,“ vysvětluje Pěruška.

Po upravené křižovatce by řidiči mohli začít jezdit už příští rok na jaře. Olomoucký kraj plánuje provést podobné změny i v Nahošovicích na Přerovsku a v Paloníně na Šumpersku.

autor: kra
Spustit audio