Tržby Jihočeské plynárenské klesly

31. říjen 2002

Tržby a. s. Jihočeská plynárenská (JČP) dosáhly za tři čtvrtletí letošního roku 1,787 miliardy korun a proti stejnému období loňského roku, který byl z hlediska tržeb rekordní, poklesly o 53 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které společnost poskytla pražské burze. Zatímco tržby JČP se snížily, její hrubý zisk vzrostl asi o 14 milionů na 107,7 milionu korun.

Pokles tržeb je způsoben hlavně nižším prodejem plynu, který ovlivnily mj. vyšší průměrné teploty. Podle Jana Boška se prodej plynu za devět měsíců snížil meziročně o více než deset procent. Loni JČP po dvou letech poklesu zvýšila prodej o 40 milionů m3 na 462,7 milionu m3. Tržby vzrostly v roce 2001 téměř o 700 milionů na 2,757 miliardy korun. Přestože letos společnost obdobných výsledků v prodeji nedosáhne, její čistý zisk za tři čtvrtletí byl o 25 milionů vyšší než loni a činil 70,6 milionu korun. JČP, která má základní jmění 485,523 milionu korun, změnila na začátku letošního roku organizační strukturu a zavedla procesní řízení. Slibuje si od toho růst produktivity práce minimálně o 45 procent a přidané hodnoty o 30 procent.

Majoritní podíl v nejmenším plynárenské firmě vlastní Oberösterreichische (OÖ) Ferngas a E.ON. V devítičlenné dozorčí radě má proto OÖ Ferngas tři zástupce, E.ON dva a RWE Gas pouze jednoho. Zbývající členové jsou zástupci zaměstnanců.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio