Truman Capote: V Mohavské poušti. Působivá psychologická povídka o poušti skutečné i citové

14. březen 2021

Co mají společného starý slepec, opuštěný uprostřed pouště, a úspěšný právník, žijící v poušti citové? Potkávají se V Mohavské poušti, tedy ve vrcholné povídce amerického autora Trumana Capoteho. Dvoudílnou psychologickou prózu z knihy Hudba pro chameleóny poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. 

Pro rozhlas upravil: Ludvík Němec
Účinkují: Jana Štvrtecká, Zdeněk Bureš, Martin Sláma
Překlad: Martin Svoboda
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 13. 3. 2021
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Truman Capote (1924–1984) psal už od dětství, ačkoli se k spisovatelské dráze dostal oklikou přes dráhu tanečníka nebo herce. Z ní se naopak dostal cestou bohužel nezřídkavou – alkoholem a drogami. Za svůj předčasně ukončený život však stihl nasbírat řadu divokých historek i více či méně formujících vztahů (třeba ten s Andy Warholem), z nichž následně těžil pro své výrazné literární počiny. Povídku o dvou dílech z knihy Hudba pro chameleóny uvádíme ve vltavské Četbě s hvězdičkou

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.