Třicet kilometrů od Brna se rozprostírá prales. Jeho základem jsou starobylé buky a lípy

10. září 2018

Poblíž Lažánek na Brněnsku se rozprostírá prales, přesněji přírodní rezervace jménem Slunná. Stromy v lese jsou více než dvě stě let staré. „Základem lesa jsou staré buky a lípy. Původně měl prales necelých pět hektarů, v roce 2012 jsme ho zvětšili dokonce na dvacet hektarů. Takže teď zasahuje až do údolí Lažánecko-heroltického žlebu,“ upřesňuje ředitel společnosti Lesy města Brna Jiří Neshyba.

Ještě pár let před jeho zvětšením přitom hrozilo, že prales zanikne. „V roce 2009 toto území postihla jedna velká letní bouřka a během té zhruba polovina stromů spadla. Nakonec jsme se ale rozhodli, že rezervaci zachováme,“ prozradil Jiří Neshyba.

Prales je dnes sice oplocený, ale pro veřejnost je volně přístupný. „Každý do něj samozřejmě vstupuje tak trochu na vlastní nebezpečí,“ upozorňuje ředitel společnosti, která prales spravuje. Turistům zde ale vycházejí maximálně vstříc. Jsou tu i tabulky s informacemi o celé lokalitě. Nejvíc výmluvný je ovšem pohled na samotný prales, zejména na rozpadající se dřevěné velikány. 

„Za pozornost stojí i okolí pralesa. My jsme tu v posledních letech vybudovali tři retenční nádrže, naučné stezky, různá zastavení, lavičky a dokonce i několik studánek. Prales se nachází jen třicet kilometrů od Brna a nabízí možnost návštěvy jak na kole, tak pěšky,“ láká k výletu do pralesa Slunná Jiří Neshyba.

 

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.