Tři a půl roku a tři podmínky v kauze kladenských autoškol. Komisaři dávali řidičáky i negramotným

28. prosinec 2018 10:00

Za korupci v kladenských autoškolách, zneužití pravomoci a nabádání ke zneužití pravomoci padl i nepodmíněný trest 3,5 roku vězení pro zkušebního komisaře Michaela Hauptmanna. Podle čtvrtečního rozsudku kladenského soudu jsou vinni čtyři obžalovaní. Tři z nich dostali podmínečné tresty. Soud také uložil zákazy činnosti a peněžité tresty v řádu desetitisíců korun.

Mezi odsouzenými jsou dva zkušební komisaři a dva zástupci autoškol. Rozsudek zatím není pravomocný, obhájci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Komisařům hrozilo jako úředním osobám až deset let vězení. Podle obžaloby umožňovali komisaři a zástupci autoškol získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd nebo bez řádného splnění testů. Celkově šlo o desítky případů.

Řidičský průkaz tak získali i lidé, kteří byli negramotní. Zda úřady přikročí k odebírání ilegálně získaných řidičských průkazů, zatím není jasné. Podle státního zástupce Pavla Kejzlara bude nejprve třeba, aby rozsudek nabyl právní moci, a pak mohou úředníci případně začít jednat.

„Je pravda, že úplatky byly pouze částečně prokázány,“ uvedl v rozsudku soudce Petr Sedlařík. Podle něj však celkově jde o případ odstrašujícího charakteru, kdy například zástupci autoškol pobírali peníze navíc od uchazečů o řidičský průkaz, podle rozsudku bylo také prokázáno, že komisaři peníze přijímali.

Soudce rovněž zdůraznil nebezpečí pro společnost, které mohou lidé s ilegálně získaným řidičským průkazem představovat.

Z obžalovaných si osobně verdikt soudu přišli vyslechnout dva. „Lituji toho a je to pro mě velké poučení do další práce,“ řekl během závěrečných řečí obžalovaný komisař Josef Dvořák.

Lítost vyjádřil i zástupce autoškoly Ladislav Gengel. Posledním odsouzeným je další zástupce autoškoly, Jaroslav Vosyka, který se vynesení rozsudku stejně jako komisař Hauptmann nezúčastnil.

Další jeden komisař už byl odsouzen dříve, soud mu uložil podmíněný trest a zákaz činnosti.

autor: ČTK
Spustit audio