Treska plněná šunkou a sýrem, Vánoční hubník z Podkrkonoší, Recept na těsto s použitím vnitřního vepřového sádla a Chobotnice na červeném víně s černými olivami

Treska plněná šunkou a sýrem
(recept zazněl v Apetýtu plus 17.prosince)
120 g másla, 50 g hladké mouky, 150 ml smetany, 2 žloutky, 100 g tvrdého sýra, 100 g šunky, pepř, sůl, 4 tresky, 2 lžíce rajčatového protlaku, petrželka

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme smetanou, a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky, na kostičky nakrájený sýr, šunku, pepř a sůl. Zahřejeme, až se sýr roztaví a směs je hladká. Čtyři vyčištěné ryby umístíme do užší varné mísy břichy vzhůru a naplníme je připravenou směsí. Ryby pokapeme rajčatovým protlakem a poklademe vločkami másla. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Upečené ryby posypeme petrželkou. Jako přílohu podáváme plátky chleba.

Vánoční hubník z Podkrkonoší
(recept zazněl v Apetýtu 19. prosince)
400 g čerstvých nebo 40 g sušených hub (směs), 250 g jáhel, 4 žemle, 1 1/4 l mléka, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, hrozinky a devatero různého koření, 50 g ovčího sýra, 20 g cukru

Houby povaříme doměkka, vyjmeme, nadrobno posekáme a vrátíme zpět do vývaru. Žemle nakrájíme na kousky, vložíme do vývaru k houbám a přilijeme mléko. Přidáváme hrozinky, nové koření, špetku pepře, zázvoru, muškátu, máku, roztlučených vlašských ořechů atd., aby bylo v pokrmu devatero druhů koření. Zahustíme uvařenými jáhlami a moukou. Vše dáme do pekáče vymaštěného sádlem a upečeme. Hotový pokrm posypeme strouhaným ovčím sýrem a cukrem.

Recept na těsto s použitím vnitřního vepřového sádla
(recept zazněl v Apetýtu)
/lze použít na trubičky či řezy - plnit po upečení, lze i na slano/
1.těsto: 1/4 kg vnitřního vepřového sádla umeleme na masovém strojku, smícháme s 12 dkg hladké mouky
2.těsto: 24 dkg hladké mouky, 2 žloutky, 1/8 l mléka, šťáva z půlky citronu, špetka soli


Druhé těsto zpracujeme na vále, na ně rozložíme první těsto /které jsme dali nejdříve do lednice/, zpracujeme a přeložíme jako když děláme štrůdl, jednu stranu ke druhé, boky rovněž a dáme odpočinout na půl hodiny. Pak učiníme 3x totéž. Nejlépe nechat přes nos v lednici.
Potom rozválíme a krájíme proužky - cca 5 cm, potřeme vajíčkem a dáme péct na plech vylitý vodou do trouby rozehřáté na 200 stupňu Celsi, potom na 180 stupňů. Po upečení vychladlé podélně rozkrojíme a plníme šlehačkou nebo krémem.
Lze naplnit i slanou náplní - k vínu nebo proužky navíjet a dělat trubičky.

Chobotnice na červeném víně s černými olivami
(recept zazněl v Apetýtu)
Potřebujeme chapadla z chobotnice /pozor na tělo - to vyhodit, má v sobě cosi jako žluč/, ho hrnce dáme kořenovou zeleninu, černý pepř celý, 4 bobkové listy a chapadla vaříme cca 2 hodiny(v papiňáku méně).
Mezitím nachystáme marinádu z olivového oleje, 1 polévkové lžíce medu, bazalky, citronové a pomerančové šťávy


Do marinády vložíme nakrájená chapadla cca 1,5 cm kousky a necháme asi 2 hodiny odležet. Do pánve dáme rozehřát olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek na plátky, černé olivy na kolečka a posléze přidáme chobotnici. Zprudka opečeme, mírně zastříkneme portským nebo obyčejným červeným vínem - pozor nesmí to "plavat". Na talířku sypeme čerstvou petrželkou a podáváme s opečeným toustem!

Recept Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.