Trápí vás nezvaní kočičí hosté? Cizí kocoury mohou lákat ti domácí

24. únor 2020

Chcete-li odnaučit cizího kocoura, aby chodil značkovat zápraží, nezbývá, než se zabývat tím vlastním. I tak zní možná rada, která zazněla ve čtvrteční poradně Apetýtu Českého rozhlasu Brno.

Veterinář Dominik Gregořík si v poradně musel poradit s dotazem posluchačky, které vadí cizí kocour. Ten jí chodí dělat potřebu přímo přede dveře, což pak znamená častější úklid, ale hlavně nelibé pachy.

A náš host rovnou přiznal, že to není nic jednoduchého. „Neexistuje účinná metoda, třeba postřik, který by nevadil lidem, nepoškozoval materiály,“ podotkl. A navíc fungoval jen na cizí kočky a kocoury.

Olizující se kočka

„Především kocouři mají snahu si přeznačkovat místo, kde žije druhá kočka nebo které navštěvuje jiný kocour,“ řekl. Proto jako jednu ze základních rad doporučil zamyslet se, jestli se na příslušném místě často nepohybuje naše vlastní kočka či kocour. „Můžeme jí třeba dát krmení dál, aby nenechávala přede dveřmi takovou pachovou stopu,“ poradil. Cizí kočka pak nebude chtít tu domácí v boji o vymezení teritoria překonat.

Dominik Gregořík připomněl, že výhoda je třeba řešení podobného problému na záhonech. Tam mnoho chovatelů volí variantu častěji zalévat, protože kočky nemají rády vlhkou hlínu. „Na pevné ploše to je horší. Fungují plašiče, někdo zkouší ocet, ale jsou kocouři, kteří pach překonají,“ dodal. A připomněl, že existují i chemikálie, vždy je ale potřeba dát pozor, jak se snesou se spodním materiálem. A navíc – vždy bude látka působit i na „domácí“ kočku.

autoři: Andrea Kratinová , Miloš Šenkýř
Spustit audio

Související