Toulavý jazýček: JARNÍ SPECIÁL, skvělé jarní recepty pro odlehčení

S příchodem jara nastávají ideální podmínky pro odlehčovací kúru v podobě zdravého jídelníčku s pohybu. K využití se nabízí celá škála barevných pochoutek - čerstvých bylinek, mladé zeleniny, naklíčených semínek atd. Obezitologové dokonce dokazují, že na jaře lidé mnohem častěji a snadněji hubnou. Organizmus je zřejmě v této době připraven na celkovou očistu. Potřebuje ji. Vždyť už naši předkové měli začátkem jara do velikonoc půst.

Řada z nás se ve snaze zhubnout vrhá do spárů nejrůznějších drastických diet, jejichž výsledkem je obvykle tzv. jo-jo efekt, kdy váha po dietě spíše stoupne. Hubnout není jednoduché a ještě těžší je váhu si udržet. Vhodné hubnutí by mělo spočívat v komplexní změně životního stylu a stravovacích návyků, dostatečném pohybu a omezení stresových situací.
Češi bohužel patří mezi nejtlustší národ Evropy, pětina z nás je obézních a zhruba 30 procent má nadváhu.

Logo

Vhodné kroky k lepšímu životnímu stylu reprezentuje následující desatero:

1. Pravidelnost: Nepravidelná strava je zátěží pro organizmus, který pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení rovnováhy. Dodržujte proto v jídle pravidelnost - stravu si rozdělte zhruba do 4 až 5 menších denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.

2. Vyváženost: Dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek a stravu jezte co nejpestřejší.

3. Tuky: Tuky, ač mnohdy zatracované, k vyvážené stravě prostě patří. Podle odborníků by měly dokonce tvořit 30-35 % celkového denního příjmu energie. Při odlehčení je však omezte a vybírejte kvalitní druhy - ze dvou třetin by mělo jít o tuky rostlinné, z jedné třetiny o živočišné. Je proto lepší sáhnout po rybě než po tmavém mase a na chleba nebo k přípravě pokrmů používat rostlinné tuky a oleje. Vyhýbejte se uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.

4. Zelenina a ovoce: Zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe 5 porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je 500 g zeleniny a ovoce denně.

5. Fast food: Grilované klobásy, hamburgery a smažené hranolky jsou kalorické bomby. Navíc se prodávají velmi často u stánků, kde ani není možnost si k jídlu sednout. Tímto stravováním si zakládáme na trávicí obtíže.

6. Cukrárny: Návštěvu cukrárny si schovejte až na opravdu mimořádnou příležitost. Tučné a přeslazené dortíky plné cukru a máslových krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké dezerty z čerstvého ovoce nebo ovocné saláty.

7. Jídlo si užívejte: Jezte v klidu, nestresujte organizmus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.

8. Pitný režim: Každý den vypijte nejméně 2,5 - 3 litry tekutin. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, minerálkám, přírodním ovocným šťávám. Vyhýbejte se nápojům slazeným, alkoholickým. K hrazení pitného režimu je nevhodná i černá káva a silný černý čaj, které působí močopudně a organizmus odvodňují.

9. Pohyb: Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje náš srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí.

10. Odpočinek: Odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, snažte se zvládat stres. Nezapomínejte na relaxaci na čerstvém vzduchu.

Zajímavou a netradiční jarní očistou je Javorová čistící kůra, která využívá kanadského javorového sirupu, sladidla získaného zahuštěním šťávy vyteklé z naříznuté kůry javorového stromu. Javorový sirup je výbornou alternativou k ne zcela zdravému bílému cukru, obsahuje kromě cukru i minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitamíny a vonné látky.

Javorová čistící kůra pomáhá očistit organismus od toxinů a usazenin v těle, zlepšuje funkci nervů a kvalitu krve a celkově omlazuje organismus. Potlačuje také kožní problémy, zahlenění či alergické projevy. Jejím doprovodným efektem je také ztráta tukové tkáně a nadbytečné vody v těle. Tím dojde k váhovému úbytku, ovšem po skončení hladovky dochází ke znovunabytí zhruba poloviny ztracené váhy.

Podstata Javorové čistící kůry spočívá v několikadenní hladovce, dovolena je konzumace pouze limonády z javorového sirupu, čajů a vody.

Přesný návod na očistnou kůru najdete na stránkách www.bionebio.cz.

Ať už se vám do hladovky zrovna nechce, nebo vám ji lékař ani neodporučuje, ke snadnému jarnímu odlehčení docela dobře poslouží i lehké jarní recepty. A nemusí jít o striktně dietní záležitosti. Bylinky, jarní zelenina nebo naklíčená semínka přidají vašemu jídelníčku kus zdraví a přinesou nevšední zpestření. Zajímavou změnou tak můžete potěšit sebe i celou rodinu.

Pampeliškový med

Složení: 220 květů pampelišek, 1 l vody, 1 pomeranč, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru

Příprava: Květy pampelišek propereme ve vodě, dáme do hrnce a přidáme vodu, nakrájený pomeranč, kyselinu citronovou. Směs necháme 1 den máčet. Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Při jarním nachlazení je to nejlepší domácí medicína.

PAMPELIŠKA: čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. Kvítky se využívají k výrobě medu, mladé lístečky můžete s klidem použít do oblíbeného salátu - obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A.

Jarní omeleta /4 porce/

Složení: 2 vejce, 30 g másla, 150 g jarních bylinek: kopřivy, libečku, pažitky, pampelišky, petrželky, špenátu, hlávkového salátu, 15 g soli, 0,5 g mletého pepře

Příprava: Směs jarních bylinek dobře opereme, necháme okapat a posekáme na hrubší kousky. Ty dáme na polovinu rozpuštěného másla a krátce je osmahneme. Na zbývajícím másle zhotovíme vaječnou omeletu, necháme ji částečně ztuhnout a přidáme připravené bylinky, které osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Omeletu přeložíme a necháme dojít barvu.

Bramborová polévka s kopřivami /4 porce/

Složení: 300 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 hrsti kopřiv, 50g másla, 3 lžíce mouky, petrželku, sůl, pepř, kmín

Příprava: Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti dokořeníme polévkovým kořením nebo směsí Vegeta.

KOPŘIVY: ze sušených kopřiv se nejčastěji dělá čaj, čerstvé a mladé kopřivy ale také skvěle doplní řadu pokrmů a vyrobit z nich můžete třeba oblíbený velikonoční kopřivový špenát. Kopřiva mimo jiné snižuje hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě a lehce močopudně, regeneruje pokožku a byla oblíbeným středověkým lékem proti chudokrevnosti.

Ivánkův salát z jahod a špenátu

Složení: 2,5 až 3 šálky nakrájených jahod (asi 0,5 l), 2 hrsti čerstvých špenátových lístků, 1,5 šálku cukru, 1 a 1,5 lžíce nasekané jarní cibulky, 1,5 lžičky worcesterové omáčky, 1,5 lžičky mleté papriky, 1,5 šálku olivového oleje, 1,5 šálku balsamikového octa, 2 lžíce sezamových semínek

Příprava: Jahody omyjte pod studenou tekoucí vodou, očistěte a nechejte okapat. Špenát také omyjte a velké lístky natrhejte, malé lístky můžete ponechat celé. Špenát osušte. V menší misce smíchejte ostatní ingredience. Do větší mísy vhoďte jahody rozkrojené napůl, přidejte špenát, vše přelijte připraveným dresinkem a promíchejte.

ŠPENÁT: vědci už opravili odvěký omyl s obsahem železa ve špenátu, ovšem takového vitaminu C obsahuje syrový špenát téměř stejné množství jako citron. Navíc je bohatý na provitamín A a minerály hořčík, draslík a vápník. JAHODY: z 90% je tvoří voda, zato mají vysoký obsah vitaminu C - tím výrazně přispívají k posílení imunitního systému a pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení.

Chřest s česnekem a kapary /4 porce/

Složení: 340 g chřestu, 1 lžíce olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 lžíce kaparů (omytých a vysušených od nálevu), šťáva z 1 pomeranče, sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava: Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Chřest oloupejte, odstraňte dřevnatou spodní část, dejte do vroucí vody a vařte 3-4 minuty, dokud nezačne měknout. Vyjměte a propláchněte jej studenou vodou. Pak jej vysušte. Olej nalijte na plech a obalte v něm chřest. Takto olejem obalený chřest posypte česnekem a kapary. Dejte do trouby opéct na 8-10 minut, dokud chřest jemně nezhnědne a není uvařený. Polijte pomerančovou šťávou a podávejte horké!

CHŘEST: Chřest přezdívaný také "král zeleniny" byl a je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť. Ovšem ani jeho blahodárné účinky nejsou nevýznamné. Chřest je zvláště bohatý na křemík, má vysoký obsah fosforu a dost draslíku, sodíku, manganu a železa. Věděli jste třeba, že chřest čistí ledviny, podporuje činnost jater a dá se s ním báječně hubnout?

Jarní kuře se zeleninou /4 porce/

Složení: 4 malá kuřátka, 200 g nízkotučného žervé, 5 lžic tmavé strouhanky, 5 lžic nasekané pažitky, 5 lžic nasekané petrželky, 675 g mladé jarní zeleniny dle Vašeho výběru, 1,25 dl vařícího kuřecího vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, 1,5 dl suchého bílého vína, sůl, pepř

Příprava: Smíchejte strouhanku, třetinu žervé a po 2 lžících petrželky a pažitky. Směs osolte a opepřete a lžící tuto nádivku dejte do každého kuřete. Vložte kuřata do pekáče, potřete je olejem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních Celsia 30-35 minut, nebo dokud z nich při vpichu jehly neteče bezbarvá šťáva. Do mělké zapékací mísy vložte v jedně vrstvě zeleninu na kousky pokrájenou a přidejte polovinu zbývajících bylinek a kuřecí vývar. Nádobu přikryjte pokličkou a zapékejte 20-35 minut, dokud zelenina nezměkne. Kuřata dejte na talíře a polijte je šťávou ze zeleniny. Smíchejte škrobovou moučku s vínem a zbývajícím žervé. Dejte do pánvičky a míchejte, dokud se nezačne omáčka vařit, pak přidejte zbytek bylinek. Podle chuti osolte a opepřete. Omáčku přelijte na kuřata a podávejte se zeleninou.

Jarní zeleninový salát /4 porce/

Složení: 1 hlávkový salát, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 2 mladé cibulky se zelenou natí, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky soli, 5 lžic jogurtu, pažitka

Příprava: Všechnu zeleninu dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Hlávkový salát nakrájíme na hrubší nudle, ředkvičky na jemnější nudličky, okurku na kostičky, cibulky i s natí na kolečka. Osolíme, zakapeme citronem, přelijeme jogurtem, povrch ozdobíme nasekaným vejcem a pažitkou. Podáváme vychlazený.


Zdroj: www.mazej.cz, www.bionebio.cz, www.foodlife.cz


SERIÁL "TOULAVÝ JAZÝČEK"

4. června jsme se inspirovali sezónními pochoutkami evropských kuchyní...
Toulavý jazýček 7. května 2007 nabídl jarní recepty pro odlehčení...
Povídání 2. dubna 2007 jsme věnovali evropským velikonočním receptům...
5. března 2007 jsme zavítali do Maroka a uvedli recept na Marocké dušené maso...
5. února 2007 byl cílem gastronomického putování Egypt a recept na Pistáciový kuskus...
8. ledna 2007 jsme nakoukli do kuchyně turecké a uvedli recept na Jablka s mandlemi a jogurtem...
Povídání 18. prosince 2006 jsme věnovali netradičním vánočním receptům Vánoční recepty v netradičním provedení...
4. prosince 2006 jsme se ve zkratce podívali na španělskou kuchyni a upekli Mandlové koláčky...
6. listopadu 2006 jste zavítali do Portugalska a na Madeiru, odkud jsme přivezli recept na polévku Caldo Verde...
2. října 2006 směřovalo putování do Francie, z francouzské kuchyně jsme si vypůjčili recept na sladký Hroznový clafoutis...
4. září 2006 jsme se v seriálu Toulavý jazýček vydali do Řecka a upekli Řecký dýňový slaný koláč...
První setkání posluchače zavedlo do Itálie a poradilo recept na lehký dezert Coppa al mascarpone...

autor: Věra Strnadová