Tomáš Večeřa ze Sazovic na Zlínsku svými šlapacími autíčky plní sny dětí i tatínků

10. listopad 2021

Cesta Tomáše Večeři k výrobě šlapacích autíček nebyla přímočará. Dnes vyrábí modely pro celý svět.

Tomáš Večeřa se vyučil pekařem a poté, co se věnoval navrhování velkokapacitních kuchyní, rozhodl se pro vlastní podnikání a začal vyrábět klasická šlapací autíčka. Impulsem byla nejen vzpomínka na plechové šlapací moskviče, které zůstaly jeho nesplněným dětským snem, ale i narození dcery, která podle jeho slov „… pro dceru bylo šlapací autíčko nutné.“

Od té doby přišly za čtyři roky na svět v jeho dílně stovky unikátních modelů, které putovaly do celého světa. "Největším oříškem byly karoserie - dopracovat se k nějakým tvarům," odpovídá Tomáš Večeřa na otázku, co ho při výrobě na počátku nejvíce potrápilo. Nyní už se dolaďují jen detaily - kupující si u každého z modelů může vybrat výbavu, registrační značku a dostane i vlastní technický průkaz. 

Tomáš Večeřa dělá své modely z českých komponentů s klasickým českým fortelem a doufá, že jeho šlapací autíčka budou dělat radost více generacím dětí a vlastně i tatínkům, kteří mají možnost si koupit polotovar a autíčko svému potomkovi sami složit.

Na otázku, jak moc je složité takové autíčko vyrobit a složit, Tomáš Večeřa s úsměvem odpovídá: "Je to jako bonboniéra. Dovezete si 'kokina' a skládáte a skládáte." Na každém výrobku totiž pracuje až 15 řemeslníků ze Zlínska, kteří vyrábí jednotlivé části.

Spustit audio

Související