Tisíc lidí, tisíc chutí, říká Alena Partyková. Vyměnila kuchařskou práci za domácí výrobu hořčic
V padesáti letech naprosto změnila svůj život a stala se z ní doslova královna hořčic. Kdy poprvé slavila úspěch s vlastní domácí hořčicí s chilli?
„Zůstala jsem sama a měla jsem spoustu času i nápadů. Chtěla jsem změnit život,“ říká o začátcích podnikání. „Vaření mě vždycky bavilo. Měla jsem to štěstí, že jsem vyrostla u babičky, u kachlových kamen, kde se vařila tradiční jídla, jednoduchá jídla z brambor a krup.“
Co bylo impulzem ke změně? „Pracovala jsem 30 let jako kuchařka, je to fyzicky náročné a nedoceněné. Byla tam spousta věcí, které už mě nebavily, a nemohla jsem do práce vnášet nové nápady,“ popisuje.
Jak netradičně použít hořčici v kuchyni? Co dělá potravinářská chemie a instantní výrobky s kvalitou jídla? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.
Související
-
Finalista kuchařské show MasterChef Jan Vorel: Žiju, abych jedl
Ve třetí řadě kuchařské show MasterChef skončil Jan Vorel na druhém místě. Mladého muže na cestě ke splněnému gastronomickému snu nezastavila ani vrozená vada rukou.
-
Na příručky jsem nikdy moc nebyla, říká Hana Pokorná, která stojí za cukrárnou Mlsná holka
Hana Pokorná si splnila svůj sen. Je Mlsná holka a přišla dobýt Brno donutem. Proměnit koníček ve svoji profesi však nebylo snadné. Pro svůj cíl musela leccos obětovat...
-
Lidem už nestačí smažák v bulce, baví je mezinárodní kuchyně, říká provozovatel letní restaurace
Ondřej Brunclík stojí za úspěšným kulturním a gastronomickým projektem v Lulči u Vyškova. Co nabízí místo, které je oblíbeným prázdninovým letoviskem?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.