Tipy na víkend: vydejte se na košt svatomartinského vína nebo na výstavu TITANIC

9. listopad 2018

Hlavní události tohoto víkendu: Den válečných veteránů a příjezd svatého Martina na bílém koni. Přij(e)ďte okoštovat víno do Brna, Znojma či Hovoran!

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína

  • 11. listopadu, Kláštěr dominikánů, ulice Dolní Česká ve Znojmě

V 11 hodin a 11 minut proběhne křest Svatomartinského vína v kostele sv. Kříže. Do 20 hodin mohou návštěvníci ochutnávat mladá vína z několika znojemských vinařství formou placené pochůzkové degustace. Nabídku vín doplní gastronomické dobroty a cimbálová muzika. Těšit se můžete i na průvod sv. Martina na bílém koni, který vyjde v 16 a poté v 18 hodin z Dolní České.

Výstava TITANIC

  • otevřeno každý den 9:00-20:00 hod, areál BVV, pavilon C

Výstava představí ve třinácti galeriích stovky originálních exponátů ze dna oceánu, kajuty, ale i část strojovny. Návštěvníky čekají reálné příběhy cestujících a zažijí 3D realitu. Prohlédnout si mohou spoustu artefaktů: šperky, brýle, doklady, nebo třeba flakony s parfémy, které stále voní. Pro malé návštěvníky je připravena dobrodružná stezka plná hádanek, úkolů a zajímavých překvapení. Více informací najdete tady.

Benefiční koncert pro válečné veterány a jejich rodiny

  • 11. listopadu, 17:00–19:30, KCVV Brno, Dobrovského 27c

Přijměte pozvání na koncert, který je vyjádřením úcty k odkazu, který nám zanechali veteráni první a druhé světové války a tento odkaz převzali a pokračují v něm naši současní vojáci v zahraničních misích. V rámci večera vystoupí sólistka Jana Chaloupková, big band NEW TIME ORCHESTRA, který doprovodí herečku a zpěvačku Hanu Holišovou.

Den rodinného filmu v Brně

  • 10. listopadu, Kino Art Brno

Národní filmový archiv se i letos připojil k iniciativě Home Movie Day aneb Den rodinného filmu. V sobotu můžete do brněnského kina Art od 14 hodin nosit rodinné filmy na 8mm, 9,5mm a 16mm materiálu. Filmy posoudí kurátoři Národního filmového archivu a třeba právě ten váš nakonec promítnou. V 17:30 se uskuteční digitální projekce pásma sestaveného z části filmových kolekcí, které se do sbírky dostaly v minulém roce.

Festival vína: sv. Martin na Hovoransku

  • 10. listopadu, Hovorany

Ochutnáte mladá a svatomartinská vína od místních vinařů, výběr z minulého ročníku a u každého vinaře můžete ochutnat nějakou specialitu (husí paštika s brusinkami, grilovaný oštěpek). Po celý den budou zpívat mužské sbory z Hovoran a ze Želetic, vystoupí také dětský folklórní soubor Potůček, večer se můžete těšit na cimbálovou muziku z Kyjova.

Spustit audio