Tipy na víkend ve Zlínském kraji: zahajování adventních akcí, Festival zdraví nebo hradní jarmark

24. listopad 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Festival stavebnic

25. až 26. listopadu, 14/15 Baťův institut ve Zlíně

Dvoudenní festival stavebnic, her a hlavolamů, přehlídka téměř dvou desítek výrobců stavebnic a her z celé České republiky. Akce se bude konat v prostorách celého přízemí budovy od 10 do 18 hodin.

Hradní jarmark na Lukově

26. listopadu od 10 do 15 hodin, hrad Lukov

Tradiční hradní jarmark s ukázkami dobových řemesel, tradičních potravinářských výrobků. Letos jsou připraveny vepřové hody a výstava andělů a andělíčků.

Festival zdraví

26. až 27. listopadu od 9 do 17 hodin, Výstaviště Kroměříž

Na této už tradiční akci nabízí vystavovatelé své služby a zboží, které není příliš dostupné v běžných prodejnách. Najdete zde šperky, oblečení, masážní pomůcky, bylinné produkty, přírodní přípravky, léčivé obrazy a mandaly, knihy nebo kosmetiku. Součástí festivalu jsou poradny alternativní a klasické medicíny a přednášky.

Den pro dětskou knihu

26. listopadu od 9 do 12 hodin, Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti

V prostorách nově zrekonstruované knihovny v Uherském Hradiště proběhne 14. ročník akce, na které se bude číst i zpívat. Součástí je SWAP (tzn výměna) knih, k dispozici jsou tvořivé dílničky.

Zlín Design Market

26. až 27. listopadu od 10 do 16 hodin, Galerie 61 – Kulturní zóna Zlín (61. budova továrního areálu)

Prodejní přehlídka autorského designu, která dává mladým tvůrcům možnost představit své výrobky z oblasti oblečení, módních doplňků, přírodní kosmetiky, doplňků do bytu, šperků, výrobků z papíru i dalších. Pro návštěvníky je připravený také doprovodný program ve formě workshopů a besed. K dispozici bude i občerstvení.

Předvánoční akce:

Čtěte také

Tradiční adventní programy postupně začínají ve všech okresních městech: Kroměříž, Uherské Hradiště, Zlín a Vsetín

Harmonogram akcí i rozsvěcování vánočních stromů najdete ZDE.

Otrokovice

26.  listopadu, nám. 3. května 

Jarmark s doprovodným programem. Start prodeje v charitativních stáncích bude v 15 hodin, rozsvícení vánočního stromu proběhne v 16:30 a po něm bude následovat hudební program.

Uherský Brod

26. listopadu od 8 do 20 hodin, Masarykovo náměstí 

Kateřinský jarmark lidových řemesel spojený s hudebním a kulturním programem včetně rozsvícení vánočního stromu a ohňové show. K dispozici je samozřejmě i občerstvení v podobě slováckých nebo zabijačkových specialit, které budou v prodeji už v pátek 25. 11. 

Adventní víkend v ZOO Zlín

26. až 27. listopadu, Zoo a zámek Zlín Lešná

Na poslední listopadový víkend připravila zlínksá zoo oblíbené tvořivé Adventní dílny. Účast bude možná jen na základě elektronické rezervace provedené na internetových stránkách Zoo Zlín. https://www.zoozlin.eu/rezervace-akci/. O prvním adventním víkendu bude také slavnostně rozsvícen vánoční stromeček na nádvoří zámku a areál zoo rzzáří destítky světelných zvířecích motivů.

Holešov

Vánoční trhy v centru Holešova spojené z rozsvícením vánočního stromu proběhnou v sobotu 26. listopadu. Rozsvícení stromu bude v 17:30.

Kroměříž – Advent v zámku a podzámčí

Od 26. 11. do 18.12. proběhnou v Arcibiskupském zámku každý víkend speciální adventní prohlídky vyzdobenými Reprezentačními sály – celkem osm sálů bude vyzdobeno v duchu konkrétního svátku. Květinové vazby a dekorace tak budou symbolizovat např. odkaz sv. Ondřeje, sv. Barbory či sv. Lucie. Zámek bude pro veřejnost otevřen vždy od 9:30 do 16:00 hodin. Poslední prohlídka dne začíná v 15 hodin. Každý adventní víkend bude obohacen o doprovodný program.

Ukulele Orchestra jako Brno

27. listopadu v 18 hodin, Dům kulty v Kroměříži

Ukulele Orchestra jeko Brno je zařazena do České knihy rekordů jako kapela s největším počtem hráčů na ukulele. Na adventním koncertu v divadelním sále Domu kultury v Kroměříži představí světové hity v netradičním pojetí.

Betlém v Kovozoo ve Starém Městě

Unikátní dřevo-kovový betlém v životní velikosti bude od 26. listopadu 2022 a až do 8. ledna 2023 opět k vidění v areálu KOVOZOO. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva. K tomu navíc vánoční výzdoba z recyklovaných materiálů.

Dlouhodobé výstavy:

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kouzlo přírodních Vánoc

Od 26. listopadu do 6. ledna, zámek v Holešově

Výstava za skly zámeckých arkád nenabízí v předvánočním čase betlém,y, ale projekt s názvem Kouzlo přírodních Vánoc, který je inspirován vánoční přírodou. Betkémy budou letos pouze doplňkem a organizátoři výstavy si je opět zapůjčili od moravských řezbářů a z tovačovské řezbářské školy. Další novinkou v prostoru zámeckého nádvoří v Holešově bude během adventních a vánoční dnů vánoční zvonička a slámový betlém v životní velikosti od Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty.

Výstava valašských panenek paní Aleny Dynkové

do října 2023, DK Klobučan Valašské Klobouky

Sbírka čítá na dvě stovky exponátů, které sběratelka sama zdobí, stylizuje a obléká do valašských krojů. Inspiruje se při tom zdejšími tradicemi, zvyky, řemesly i koloběhem života, a tak panenky znázorňují plynutí času na Valašsku.
Slavnostní program výstavy začne v 15 hodin v nové galerii Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě. K vidění budou ukázky drobných ručních prací, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. K oficiálnímu otevření pak dojde v 17 hodin.
Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin.

Fenomén cimbál

do 15. ledna 2023. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti 

Záměrem výstavy je představit cimbál jako hudební nástroj, jehož počátky sahají do středověké epochy oblasti Blízkého východu, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Výstava představuje pomocí audiovizuálního záznamu postup výroby cimbálu, přibližuje podobu jeho současného vývoje, ale také seznamuje s technikou hry, osobnostmi současných cimbalistů a ukazuje cimbál jako koncertní nástroj, pro který skládají hudbu současní autoři.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka