Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Velikonoce na zámku, Svět kostiček nebo koncert Osmero ročních dob

23. březen 2023

Máme pro vás tipy na nejen víkendové akce ve Zlínském kraji.

Dvojkoncert Tomáše Nieslera

24. března ve 20 hodin, Klášterní kaple v Napajedlích

Tomáš Niesner je přerovský rodák - skladatel, kytarový pábitel a čerstvý držitel hudební ceny Vinyla za nejlepší desku roku. Vydal sólové desky? akustické album Aurora a desku Bečvou. V průběhu včera zazní obě sólové desky.

Velikonoce na zámku

26. března od 14 hodin, zámek Vsetín

Čtěte také

Tradiční akce přiblíží lidové zvyky našich předků. Nabídne i dobroty, tvoření a další zábavy s velikonoční tématikou. Zahraje, zazpívá, zatancuje a folklorní tradice představí soubor Valášek z Horní Lidče v doprovodu dětské cimbálové muziky Kopica. Podrobný program najdete ZDE.
Během akce jsou zpřístupněny i všechny expozice, výstavy a další návštěvnické prostory, včetně vyhlídky ve věži a Templářského sklípku.

Osmero ročních dob

26. března od 19 hodin, Městské divadlo Zlín

Na mimořádném koncertě zazní Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho a Čtvero ročních dob v Buenos Aires Ástora Piazzolly, a to v unikátním provedení Josefa Špačka & Barocco sempre giovane.

Výstava obrazů Josefa Lady

Čtěte také

do 30. března, Obchodní dům Zlín

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Díla významného českého umělce najdou návštěvníci v desátém patře Obchodního domu ve Zlíně do 19. března denně od 10 do 18 hodin.
Autoři výstavy shromáždili 118 originálů ze soukromých i veřejných sbírek. Mezi nimi jsou jeho známá díla i málo vídané kresby, jako například série reklamních letáků vytvořených pro Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvníci výstavy uvidí i samotného umělce v dobových záznamech promítaných na plátno. 

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Svět kostiček Cheva

do 28. května, zámek Vsetín

Výstava připomíná fenomén stavění modelů z ryze české stavebnice CHEVA®. V jedné části bude k vidění výběr z nabídky továrních setů, ve druhé modely českých i světových staveb architekta Petra Šimra včetně ranče se stájemi a policejní transport koně v přívěsu.
Součástí výstavy je i dětská herna, kde si můžete postavit modely vlastní.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.